Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 14 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Wat als je kind last heeft van (reizigers) diarree?

Wanneer je kinds spijsvertering ontregelt raakt bevat zijn ontlasting meer water dan normaliter. Het gevolg? Diarree. Dit gaat gepaard met buikpijn, misselijkheid en een flinke dosis ongemakkelijkheid. Met deze tips is je kind zo van zijn diarree af.

1. Water

Bij diarree verliest het lichaam onwijs veel vocht. Als dit niet wordt aangevuld bestaat er een kans op uitdroing. Daarom is het erg belangrijk dat je kind voldoende – zo’n 2 tot 3 liter per dag – water en/of thee te blijft drinken.

Lees alles over buikpijn

2. ORS

Bij diarree verliest het lichaam niet alleen veel vocht, maar ook suikers en zouten. Dit zijn juist de stofjes die de darmen nodig hebben om vocht op te kunnen nemen. ORS helpt het tekort aan water, suikers en zouten aan te vullen. Ideaal.

3. Vezels

Vezels werken als een soort spons in de darm die water opneemt. En vocht is hetgeen waar het lichaam nu naar verlangt. Zorg er daarom voor dat je kids voldoende vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten, binnenkrijgt.

4. GEEN diarreeremmers

Een diarreeremmer remt de beweging van de darmen. Maar het is juist de bedoeling dat de veroorzaker van diarree – een bacterie of parasiet – het lichaam via de ontlasting verlaat. Als er remmiddel wordt gebruikt kan de veroorzaker zich in het darmslijmvlies nestelen.

5. Probiotica

De darmflora van je kind is nu compleet uit balans. Probiotica bevat gezonde bacteriën voor de darmen die zijn flora weer stabiel kan krijgen. Je vindt probiotica voornamelijk in gefermenteerde voedingsmiddelen, maar er zijn ook speciale supplementen.

6. Optimale hygiëne

Laat je kind zijn handen regelmatig wassen met water en zeep en was glazen, borden en bestek na gebruik zorgvuldig af om besmetting te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wat als je kind last heeft van (reizigers) diarree?
Sluiten