Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 12 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat als je kind meer weegt dan gemiddeld? Alles wat je moet weten over overgewicht bij kinderen

Een op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht. Misschien merk je dat je kind wat zwaarder is dan het gemiddelde voor zijn of haar leeftijd, terwijl er op het oog weinig aan de hand lijkt: hij of zij eet gevarieerd en gezond en beweegt regelmatig.

Wat kun jij als ouder op letten als het gaat om overgewicht bij je kind? Hoe voorkom je het, of hoe kun je het verminderen?

Wanneer spreek je van overgewicht?

Of je kind overgewicht heeft kun je achterhalen door te kijken of het gewicht van je kind past bij de lengte en de leeftijd van je kind. Hier vind je een handig overzicht welk gewicht je kind gemiddeld heeft per leeftijd. Voor overgewicht hanteren jeugdartsen een waarde die per leeftijd verschilt. Als de BMI (Body Mass Index) van je kind boven die waarde komt, is er sprake van overgewicht. De groeicurve is hier ook een belangrijk onderdeel van. Overgewicht wil zeggen dat je kind te zwaar is en te veel lichaamsvet heeft.

Hoe ontstaat overgewicht?

Hoe overgewicht ontstaat verschilt per kind, het ene kind komt sneller aan dan het andere. Erfelijkheid speelt ook een rol bij het krijgen van overgewicht, wel een kleine rol. De belangrijkste oorzaak is vaak te veel eten en te weinig bewegen. Als je kind meer eet dan het lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. Toch is bij 95% van de kinderen met overgewicht of obesitas geen oorzaak te vinden. In die gevallen gaat het vaak om een combinatie van een aantal bekende factoren, zoals erfelijke factoren, weinig beweging en te veel eten.

De gevolgen van overgewicht

Als je kind te zwaar is, kan het zijn dat hij moeite heeft of krijgt met bewegen en sporten. Daardoor zal-ie minder graag meedoen aan spelletjes die veel energie kosten. Daar komt bij dat kinderen met overgewicht zich soms schamen of gepest worden. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans dat deze persoon later ook last houdt van overgewicht. Kinderen die in de leeftijd van 2 tot 6 jaar een snelle gewichtstoename hebben, krijgen hier alter ook last van. Kinderen met overgewicht hebben daarnaast ook meer kans om op latere leeftijd last te krijgen van een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte of gewrichtsklachten.

Wat kun je als ouder doen?

Een gezonde leefstijl is voor ieder kind belangrijk, dan hebben we het vooral over regelmatige lichaamsbeweging en gezonde eetgewoontes. Het wordt je voor kind natuurlijk makkelijker als het hele gezin een gezonde leefstijl hanteert. Onthoud dat je al veel bereikt wanneer het gewicht van je kind gelijk blijft. Afvallen is in veel gevallen zelfs niet nodig, dat komt omdat je kind nog groeit en het gewicht steeds beter bij de lengte van je kind zal passen.

Zorg voor voldoende afwisseling wat betreft eten, kies daarnaast voor magere melkproducten en mager vlees. Daarnaast is een liter drinken per dag belangrijk, houd het dan vooral bij melk, water, thee (zonder suiker) en/of verse sap. Op vaste tijden eten, het ontbijt niet overslaan en het houden bij drie maaltijden (hooguit vier, met een gezond tussendoortje), zijn goede richtlijnen voor het nastreven van een gezonde leefstijl.

Hulp zoeken

Het kan helpen om samen met de huisarts een plan te maken hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Betrek je kind er vooral bij, vraag waar de behoeften van je kind liggen. Het kan ook helpen om een keer met een diëtist te praten, of met een psycholoog.

Weegt je kind niet zwaarder, maar juist lichter dan wat hij of zij gemiddeld zou moeten wegen? Hier lees je alles over ondergewicht bij je kind. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.