Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Ontstekingen door acne: wat kan hieraan gedaan worden? 

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening bij jongeren. Het kan leiden tot ontstekingen die het uiterlijk en het zelfvertrouwen van de jongeren kunnen beïnvloeden. Lees hieronder meer over ontstekingen door acne. 

Het is niet makkelijk, maar gelukkig kan er iets aan gedaan worden.

Wat is acne?

Je kan acne krijgen wanneer haarzakjes verstopt raken. Hierdoor worden er mee-eters, puistjes en soms zelfs cysten zichtbaar. De belangrijkste factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne zijn de overproductie van talg, ophoping van dode huidcellen, bacteriële infecties en hormonale veranderingen. Acne komt het meest voor op het gezicht, maar kan ook voorkomen op de rug, borst, schouders en nek.

Waardoor ontstaan ontstekingen door acne? 

Ontstekingen door acne worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder bacteriële infecties en de reactie van het immuunsysteem. Wanneer de haarzakjes verstopt raken, is dit de ideale omgeving voor bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken de ontstekingen. Bij een ontsteking kan het gebied rood en pijnlijk worden. Ook kan er zelfs een zwelling optreden. 

Behandelingsmogelijkheden

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar om ontstekingen bij acne te verminderen en onder controle te houden. De juiste behandeling hangt af van de ernst van de acne. Enkele veelvoorkomende opties zijn:

Topische behandelingen

Deze omvatten crèmes, gels of lotions die direct op de huid worden aangebracht. Veel voorkomende ingrediënten zijn benzoylperoxide, salicylzuur, retinoïden en antibioticazalf. Deze middelen werken door de poriën te ontstoppen, bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.

Orale medicatie

Voor heftige acne kunnen medicijnen worden voorgeschreven, zoals antibiotica, hormonale anticonceptiva (voor vrouwen) en isotretinoïne. Isotretinoïne is een krachtig medicijn dat de talgproductie vermindert en acne aanzienlijk kan verbeteren, maar het kan ernstige bijwerkingen hebben en mag alleen onder toezicht van een arts worden gebruikt.

Laser- en lichttherapie

Deze behandelingen richten zich op de bacteriën die acne veroorzaken en verminderen ontstekingen. Ze kunnen ook de talgproductie verminderen en de genezing bevorderen.

Gezichtsbehandelingen

Huidtherapeuten kunnen gezichtsbehandelingen uitvoeren zoals chemische peelings en microdermabrasie om de ontstekingen te verminderen.

Huidverzorging en levensstijlaanpassingen

Een goede huidverzorgingsroutine, waaronder het regelmatig reinigen van de huid en het gebruik van goede producten, kan helpen om ontstekingen door acne te verminderen. Daarnaast kan ook gezonde voeding, voldoende slaap en stressmanagement bijdragen aan een gezonde huid.

5x producten die kunnen helpen bij acne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.