Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

6 tips om de was eindelijk onder controle te krijgen (en te houden)

De ene moeder draait er haar hand niet voor om, maar bij de andere moeder ligt regelmatig het hele huis vol met stapels vieze was en opgevouwen stapels schone was. Een ding is zeker, met kinderen draait de wasmachine op volle toeren.

Het kan soms voelen als dweilen met de kraan open, want dat is het eigenlijk ook. Toch hebben we wat tips op een rij gezet om de was onder controle te krijgen.

De was onder controle

Hier zijn zes tips om de was eindelijk onder controle te krijgen. En nog belangrijker, de was onder controle te houden.

1. Sorteer meteen

Gebruik verschillende wasmanden voor verschillende wasjes die je gaat draaien. Sorteer meteen alles wanneer je het naar de wasruimte brengt. Zo kun je altijd snel een was erin gooien, omdat je het niet eerst nog hoeft te sorteren. Zet bijvoorbeeld een wasmand neer voor witte was op 60 graden, bonte was op 40 graden en zwart op 30 graden. Je kunt hierin natuurlijk zelf variëren in wat voor jou het handigst werkt. Als je geen plek hebt voor zes verschillende wasmanden in de wasruimte, kun je ook kiezen voor een wasmand met verschillende compartimenten. Of werk de hoogte in. Een wasmandenkast met wasmanden bovenop elkaar gestapeld.

2. Stel een vaste wasdag in

Is dinsdag je vaste vrije dag of werk je dan altijd thuis. Stel hem in als wasdag. Werk op deze dag dan ook zoveel mogelijk was weg, zodat je het niet over de hele week hoeft te verspreiden.

3. Zorg voor voldoende wasrekken

Op wasdag wil je zoveel mogelijk was wegwerken, maar hier heb je wel voldoende ophangruimte voor nodig. Zorg daarom dat je altijd een extra rekje in een hoekje hebt staan om erbij te pakken. Het is zonde als je niet verder kunt gaan met de was, omdat je rekje vol is.

4. Gebruik snelprogramma

Voor sommige wasjes kun je een snelprogramma gebruiken. Op deze manier kun je de was sneller wegwerken, omdat je om het uur een nieuwe was erin kunt doen. Gebruik een snelprogramma niet met een hele volle trommel of voor ondergepoepte rompers en hydrofieldoeken. Het wordt op deze manier niet goed schoon.

5. Vouw de was meteen op en sorteer

Geweldig, alle was hangt lekker schoon op de rekjes. Dat voelt heerlijk, maar helaas ben je er nog niet. Om te voorkomen dat de was nu nog een week in een wasmand ligt, kun je de was het best meteen opvouwen als je het van de rekjes afhaalt. Je zult zien dat het op deze manier best snel gaat. Tip: sorteer de was meteen op gezinslid. Zo gaat stap zes ook weer wat sneller.

6. Leg de was in de kast

Ook nu ben je er nog niet, want de was moet nog terug in de kasten. Misschien wel de meest rotte klus van deze cyclus, want ook hier kun je weer gaan sorteren. Heb je de was bij het opvouwen al gesorteerd, dan gaat deze klus sneller want dan kun je alles zo de kasten inschuiven.

Dorieke (27) had smetvrees tijdens haar zwangerschap: ‘Zijn kleertjes bleef ik maar wassen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.