Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 26 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: kinderen die klusjes doen in huis zijn succesvoller als volwassene

De ene ouder vindt het heel normaal, de ander totaal niet: je kind klusjes geven in huis. Een rondje stofzuigen, de vaatwasser inruimen, de was opvouwen of de tuin vegen. Allemaal klusjes die gedaan moeten worden en een paar extra handen in huis zijn zeker niet overbodig. Twijfel jij nog of dit een goed idee? Wellicht neemt dit onderzoek je twijfel weg.

Wat blijkt? Kinderen die meehelpen in het huishouden worden succesvoller als volwassene. Kom maar door met die takenlijst.

Kinderen die klusjes doen thuis zijn succesvoller als volwassene

Julie Lythcott-Haims schreef het boek ‘How to Raise an Adult’ en baseerde zich op een onderzoek wat is uitgevoerd door Harvard Grant Study. Daaruit blijkt dat kinderen die huishoudelijke taken vervullen thuis later succesvoller zijn dan kinderen die dit niet deden.

Dit heeft alles te maken met de vaardigheden die kinderen ontwikkelen wanneer ze klusjes doen. Een van de belangrijkste vaardigheden die ze hierbij ontwikkelen is het leren omgaan met verantwoordelijkheden. Ze leren hierdoor dat dingen niet vanzelf gaan en dat ze ergens voor moeten werken. Iets wat ze later in hun leven op allerlei fronten zullen toepassen.

Eén van de onderzoeksresultaten is dan ook letterlijk dat volwassenen die later ‘succesvol’ zijn, als kind klusjes hebben gedaan in huis. Sterker nog, hoe eerder ze daarmee beginnen, hoe beter. Als zij hun taak niet volbrengen, en letterlijk zien dat het daardoor niet gebeurt, leren ze begrijpen dat zij hier verantwoordelijk voor zien. Dat veroorzaakt dan weer het harde werken om een doel te behalen.

In deze TED-talk legt Julie Lythcott-Haims meer uit over de theorie.

Huishoudelijke klusjes voor kinderen

Maar wat laat je je kids dan precies doen in huis? Taken die erg geschikt zijn voor kids, zijn bijvoorbeeld:

– Het zelf opruimen van hun slaapkamer.
– Speelgoed opruimen.
– De vaatwasser in- of uitruimen.
– Blaadjes opruimen in de tuin.

Zo draagt iedereen z’n steentje bij in huis.

https://www.jmouders.nl/huishoudelijke-klusjes-kinderen-leren-meehelpen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.