Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 26 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Maria (41): ‘Onze dochter van zestien wil niet meer met ons mee op vakantie’

Op een gegeven moment hebben je kinderen de leeftijd dat ze niet meer met je mee op vakantie willen. Logisch, want ze gaan steeds meer hun eigen leventje vormen en willen niet meer alleen maar doen wat hun ouders doen. Maria zit nu in deze fase met haar dochter van zestien jaar die niet mee wil op vakantie. Ze weet nog niet welke beslissing ze gaan nemen. Het liefste neemt ze haar dochter mee, maar ze begrijpt het ook dat haar dochter daar niet zo’n zin meer in heeft.

Maria (41): “Ik wil graag dat de zomervakantie leuk is voor het hele gezin, maar mijn oudste dochter van zestien wil niet meer mee op vakantie met ons. Wat ze dan wil doen, dat weet ze nog niet. En dat vind ik dan weer vervelend. Op zich heeft ze een leeftijd waarop ze voor langere tijd alleen thuis kan blijven, maar we gaan drie weken weg. Dat vind ik dan wel weer erg lang. Daarnaast heeft ze wel een baantje, maar weet ze verder niet wat ze thuis wil doen in haar eentje. Ze is wel wijs genoeg om alleen thuis te blijven.

Ze wil niet mee op vakantie, maar wat wil ze dan wel?

We hebben al met z’n allen om de tafel gezeten, want we willen een plan van haar hebben voordat we haar eventueel achterlaten thuis. Ze is de oudste van onze drie kinderen en best wel verantwoordelijk, maar drie weken is best lang. En wij gaan naar Spanje op vakantie, dus dat ligt ook niet om de hoek, mocht er wat zijn. Gelukkig hebben we goede vrienden om ons heen wonen en die willen best een oogje in het zeil houden, maar toch ben ik niet helemaal gerustgesteld.

Onze kinderen van dertien en tien vinden het ook jammer als hun zus niet mee gaat, want ze hebben altijd de grootste lol samen. Nou was dat vorig jaar al wel anders, want toen wilde ze eigenlijk ook niet mee. Maar toen vonden we haar sowieso te jong om thuis te laten, dus moest ze wel. Vond ze niet leuk en dat heeft ze af en toe best laten merken. En ik begrijp het ook wel: de hele dag doen wat je ouders willen en opgescheept zitten met je jongere broertje en zusje, is ook niet heel leuk als je zestien bent. Maar drie weken lang alleen thuisblijven, is ook niet leuk, kan ik me zo voorstellen. Daarbij willen we best in overleg over wat we gaan doen als we op vakantie zijn.

Een vriendinnetje mee of toch alleen thuisblijven

We zijn dan ook nog in dubio over of ze wel of niet mee gaat. We gaan met de auto, dus we kunnen op het laatste moment beslissen. Onze dochter wil graag iemand mee, een vriendinnetje, maar dat past dus net weer niet in de auto. Nu overwegen mijn man en ik en de ouders van het vriendinnetje om ze te laten vliegen samen, maar ook dat vinden we een grote verantwoordelijkheid. Wel zouden de ouders van het vriendinnetje ze dan naar het vliegveld brengen en wij halen ze dan op met een extra auto die we daar huren. Dus in principe zou dat goed moeten gaan…

Deze optie hebben we nog niet besproken met onze dochter, omdat we ook vinden dat ze zelf met een plan of oplossing moet komen. We willen namelijk wel echt dat elk kind een leuke zomervakantie beleeft, maar als ze de verantwoordelijkheid wil om thuis te blijven, vinden we dat ze ook verantwoordelijk genoeg moet zijn om een alternatief te bedenken, of zijn we dan erg streng?”

Wat kinderen nu écht willen wanneer ze op vakantie zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.