Redactie
Redactie Opvoeden 27 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

6x ‘handen-in-het-haar’ momenten tijdens de puberteit

Niets is leuker dan om je kind op te zien groeien van hummel tot jong-volwassene. Van de eerste keer zonder zijwieltjes op de fiets naar de eerste keer achter het stuur in de auto. Van het eerste flesje tot de eerste fles, je gaat het allemaal meemaken. Met als kersje op de taart, de puberteit.

Zo rond het dertiende levensjaar veranderen onze ‘zonnetjes in huis’ in ‘olifanten in een porseleinkast’. Goed, goed, ik overdrijf lichtelijk, maar ik vermoed dat een aantal moeders wier kind de puberteit heeft bereikt, enkele van de onderstaande situaties zeer zeker herkent.

Zes ‘aargh’ momenten wanneer je een puber in huis hebt

Hopelijk zal je niet alle zes situaties meemaken tijdens de puberteit van je engeltje. En mocht het helaas wel het geval zijn, dan hopen we in ieder geval dat je ze niet alle zes tegelijk op je bord krijgt.

1. Chaos

In hun hoofd, in hun schoolagenda maar met stip op 1: de immense chaos (lees: puinhoop) in hun kamer.

2. Boos

Van hun zonnige gezichtjes is weinig over. Natuurlijk, als ze met hun vrienden op pad zijn is het lachen, gieren, brullen. Maar in huis zijn onze poppedijntjes vooral boos. Gefrustreerd. En bijzonder snel op hun teentjes getrapt. Van ‘jij snapt ook nergens iets van’ tot het keihard dichtgooien van hun slaapkamerdeur; drama in huis is sowieso gegarandeerd.

3. Lui

Luiheid en lamlendigheid zijn key tijdens de puberteit. Of het nou gaat om hun kamer opruimen, tafeldekken of hun huiswerk maken, je puber heeft werkelijk nergens zin in en stelt alles uit. Behalve gamen, chatten of Netflixen – daar zijn ze dan wel weer als de kippen bij.

4. Te laat

Zelf hun alarm zetten is al een unicum en dan ook echt daadwerkelijk opstaan, is als een witte kerst in Nederland. Het komt simpelweg niet voor. Of het nou gaat om op tijd op school komen of op tijd thuis voor het avondeten – ‘it just ain’t happening’.

5. Opstarttijd

Als je puber dan ein-de-lijk uit bed is gestapt, dan begint de frustratie voor moederlief pas écht. Heb je een puberdochter, dan is je badkamer twee uur lang bezet en volledig ingenomen met tientallen ondefinieerbare potjes en crèmetjes. Heb je de mannelijke variant in huis, dan heb je de badkamer 24/7 voor jezelf. Een flinke dot gel en een overdosis aan deodorant en ze trekken zó hun kloffie van gisteren weer aan.

6. Voeding

Karren vol. Want hoe je ook je best doet, je hebt nooit genoeg. Wel van groente, yoghurt en bruin brood, want dat raken je pubers niet aan. Maar zakken chips, diepvriespizza, tosti kaas benodigdheden en frisdrank, die zijn niet aan te slepen.

Een hart onder de riem voor alle moeders met een kind in de puberteit

Het komt goed. Echt. Zelfs als je alle zes de bovenstaande punten af kunt vinken, het komt echt goed. Want eerlijk is eerlijk, wij waren ook ‘ooit’ pubers en is het met ons ook niet helemaal goed gekomen? En een opgeruimd huis komt vanzelf wel weer. Zodra de kinderen het huis uit zijn, waarschijnlijk.

Meer lezen over de puberteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.