Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 27 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De zoon van Rosanne wordt gepest vanwege zijn haarkleur: ‘Hoe halen ze het in hun hoofd?!’

De veertienjarige zoon van Rosanne wordt opeens gepest vanwege zijn haarkleur en dat maakt hem erg onzeker: “Nooit eerder is hij ermee gepest, hij krijgt juist altijd veel complimenten over zijn mooie rode haar.”

Rosanne (43): “Al sinds mijn zoon geboren is met het weinige plukje rode haar dat hij toen had, krijgen we complimenten over de kleur. Zijn haar is diepdonkerrood en inmiddels, hij is veertien, is het een hele bos. Volwassen mensen spreken hem of ons aan over de prachtige kleur van zijn haren, overal waar we komen. Wij bedanken altijd voor het compliment, hij wordt er zelf altijd een beetje ongemakkelijk van haha.

Rood haar zit bij zowel mijn man als bij mij in de familie, dus we dragen beide het gen voor roodharigen bij ons. De kans was dan ook groot dat we een roodharig kind zouden krijgen. Ik heb zelf rossig haar terwijl mijn man blond is, maar soms zie je bij hem een rode gloed. Dit heeft zich dus geuit in een donkerroodharig kind met een geweldige volle bos haar.

Hij wordt gepest vanwege zijn haarkleur, hoe haal je het in je hoofd?!

Helaas wordt hij sinds een tijdje gepest om zijn haarkleur, op school. Op de basisschool is dit nooit gebeurd. Sowieso waren daar strenge regels wat betreft pesten, maar de kinderen uit zijn klas en op school wisten niet beter dan dat hij rood haar had natuurlijk. Op de middelbare school is dit toch anders, merken we. Hij zit nu in een klas waar twee nieuwe kinderen bijgekomen zijn en die moeten hem hebben. Misschien niet eens vanwege zijn haar, maar dat is wel waar ze hem vooral mee pesten. Ik kan daar zo boos om worden, hoe haal je het in je hoofd om een ander te pesten?!

Hij heeft nu natuurlijk ook een leeftijd waarop zijn lichaam aan het veranderen is. Opeens is hij zich veel meer bewust van zichzelf en zijn uiterlijk. Die rode haren vindt hij nu ook verschrikkelijk en hij heeft laatst zelfs laten vallen dat hij het liever verft of afscheert… Dat proberen we wel echt te voorkomen, want die pestkoppen vinden dan wel weer iets anders om hem te pakken. We zijn al op school geweest voor een gesprek met de directie over het pestgedrag, maar tot nu toe heeft dat niet veel uitgehaald. Mijn zoon wil dat liever ook niet meer, want het is natuurlijk helemaal niet cool als je ouders op school komen om te klagen over klasgenoten. Het gevolg was dan ook dat ze nog iets anders hadden om hem mee te pesten.

We steunen hem, maar het doet wel pijn

Ik ben blij dat hij een grote groep vrienden om zich heen heeft. Met kinderen erin die niet op hun mondje gevallen zijn. Dat is hij zelf ook niet overigens. Maar ik merk wel aan hem dat het hem veel doet, juist omdat hij kwetsbaar is op het moment, door de puberfase waar hij vol in zit. Daarnaast gebeurt het niet allemaal op school, maar ook online. We steunen hem waar we kunnen en hij weet dat hij altijd bij ons terecht kan, maar hem opeens zo onzeker te zien over zijn haarkleur blijft pijn doen.”

Fleur (34) werd uitgescholden in het vliegtuig: ‘Jouw kinderen verpesten mijn vlucht!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.