Lise Steegmans
Lise Steegmans Persoonlijke verhalen 25 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Amanda’s jongste kind gaat naar de basisschool: ‘Ik heb me verheugd op alle extra tijd voor mezelf’

Je jongste kind uitzwaaien naar de basisschool. De ene moeder kijkt er ontzettend tegenop, de ander kijkt er al weken naar uit. Amanda, moeder van Marlon (7) en Moses (4), valt in die laatste categorie. “In een diep gat vallen als de kids naar school zijn? Neuh, dat zal mij niet overkomen.”

Ehm, al die extra uurtjes ‘me-time’? Die zijn bij Amanda alweer opgeslokt. Oeps.

Naar de basisschool

Moses, het jongste zoontje van Amanda is eind april vier jaar oud geworden. Alle moeders en vaders weten wat dat betekent: Moses mag naar de basisschool. “We merkten dat Moses er echt klaar voor was. Steeds als we Marlon, Moses’ oudere broer, naar school brachten, begreep Moses niet waarom hij niet mee naar binnen mocht. ‘Wanneer mag ik nou, mama?’ klonk het iedere ochtend. Moses had al een paar keer op maandagochtend en op vrijdagochtend mogen oefenen. Toen hij eindelijk écht mocht gaan, was hij er helemaal klaar voor.”

Ook Amanda zelf was er klaar voor. “Ik keek er best wel naar uit. Dat Moses nu naar de basisschool gaat, betekent het einde van de opvang, de BSO en alle romslomp die erbij komt kijken. Nu hebben we alleen de basisschool en de BSO waar we rekening moeten houden.

Het grappige is dat ik me echt heb verheugd op al die extra tijd. Mijn man werkt vijf dagen per week en ik heb mijn eigen onderneming als diëtiste en voedingsdeskundige altijd gecombineerd met de zorg voor de kinderen. De afgelopen jaren heb ik ieder uurtje dat Marlon op school zat en Moses naar de opvang ging, gewerkt aan mijn onderneming. Nu heb ik in plaats van twee werkdagen vier werkdagen. Ik werk twee dagen tot half drie en twee dagen tot vijf uur – als de kinderen naar de BSO gaan. Ik dacht dus dat ik veel meer werkuren zou hebben, maar dat valt een beetje tegen, haha.

Kopje koffie in Alkmaar

Ik stelde me zo voor dat ik lekker op de fiets naar Alkmaar zou gaan en daar ergens lekker op het gemak koffie zou drinken. Dat zag ik helemaal voor me. Nu het puntje bij paaltje is gekomen en Moses al twee weken op de basisschool zit, is dat precies nul keer gebeurd, haha. Alle extra tijd is meteen opgeslokt door werk, wat ook wel een beetje mijn eigen valkuil is. Het voornemen is wel dat het kopje koffie er ooit gaat komen, al voel ik de zomervakantie wel al snel naderen… Ik hoop dat mijn me-time voor die tijd nog lukt.

Tijd voor mezelf

Ik ben altijd al goed geweest in mijn eigen ding doen. Eigenlijk verveel ik me nooit, ook niet toen ik nog geen kinderen had. Werkgerelateerd of niet, ik weet mezelf altijd wel goed bezig te houden. Juist nu. Natuurlijk waren mijn kinderen de afgelopen jaren al vaak buiten de deur, bijvoorbeeld bij opa’s en oma’s. En ik denk dat het ook wel scheelt dat Marlon al drie jaar op de bassischool zit. Dat maakt het allemaal iets minder spannend.”

Amanda is voedingsdeskundige en helpt voornamelijk moeders met de basis van hun eetpatroon. Je kunt haar voedingstips hier volgen.

Wendy (32): ‘Mijn zoon was de grote stoorzender tijdens een perfecte barbecue’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.