Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Oh jee, je kind wil studeren! Geen paniek, zo maken jullie de juiste keuze

Een studie uitzoeken is spannend en van groot belang voor je kind. Als het goed is staan de komende jaren namelijk in het teken van die nieuwe opleiding. Een beetje hulp kan je kind vast goed gebruiken bij het maken van de juiste keuze. En jijzelf ook wel. Komt dat even goed uit, want dit artikel helpt jullie een aardig eindje op weg.

Gisteren stond je voor je gevoel nog op het schoolplein van de kleuterschool. En vandaag is ineens de dag daar: de dag dat je de vraag moet gaan beantwoorden die jullie waarschijnlijk lang voor je uit hebben geschoven. Wat wil je kind gaan studeren?

Een nieuw leven

Gaan studeren is zo’n enorm belangrijke stap. Niet alleen maak je daarmee een voorlopige keuze voor wat je later worden zal, het is ook sociaal nogal ‘een ding’. Nieuwe vrienden, misschien een andere stad. En je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar die kleuter die ‘gisteren’ nog aan je hand liep, gaat mogelijk zelfs het huis uit.

Je kind loopt er wellicht al langer mee rond: ‘wat moet ik gaan studeren?’. Jij kunt helpen. En wij kunnen jou weer helpen. Het wordt al makkelijker als je het kaf van het koren scheidt. Dus kies voor een goeie hogeschool en bekijk daar de mogelijkheden. Hogeschool Tio staat als een van de beste hogescholen aangeschreven en heeft vestigingen door het hele land.

Focus op wat te studeren

Als je weet waar je kind kan gaan studeren, kun je wat makkelijker focussen op wát er dan gestudeerd kan gaan worden. Al is dat evengoed nog best een pittig klusje. Daarom is de Hogeschool Tio Studiekeuzetest ontwikkeld. Als je kind die even invult, ontstaat er al een heel goed beeld wat de wensen zijn van je kind en wat de mogelijkheden zijn.

Oh ja, wat wel belangrijk is om te vermelden: je kind helpen bij de studiekeuze betekent niet dat jij allemaal studies moet gaan voordragen. Heel hard roepen wat je kroost moet gaan studeren, werkt vaak alleen maar averechts. Je kunt wel motiveren door te vertellen dat een bezoek aan een open dag of proeflessen misschien een goed idee is. Toon vooral belangstelling in de interesses zonder je eigen voorkeuren op te dringen. En onderzoek samen de mogelijkheden (banen) die de besproken studies opleveren.

Hou altijd voor ogen: je kind is degene die de komende jaren die colleges gaat volgen. Niet jij.

In samenwerking met Tio Hogeschool

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.