Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 5 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat als je 4-jarige nog niet klaar is voor de basisschool?

Nog vóór de vierde verjaardag van je kind valt hij al op de mat, de uitnodiging voor de basisschool. Maar wat als je kind nog helemaal niet klaar is voor de basisschool? Wij geven je wat tips.

Terwijl de ene vierjarige niet kan wachten om ein-de-lijk naar de basisschool te gaan, is de andere er nog helemaal niet klaar voor om de hele dag door te brengen in een klas met dertig kleuters. Als ouder kun je dan ook het beste zelf inschatten of je kind al klaar is voor de basisschool.

Mijn kind is nog niet klaar voor de basisschool

Als jouw kind vier jaar is, maar nog niet klaar is voor de basisschool dan is het als ouder jouw goed recht om later of rustiger te starten. De leerplicht gaat namelijk pas in als kinderen vijf jaar worden. Tot die tijd zijn ze dus niet leerplichtig. Ze mógen naar school, maar moeten dat niet.

Niet leerplichtig: jij bent de baas

De maatschappij kan je het gevoel geven dat je geen keuze hebt, toch is dat niet het geval. Hoewel het lastig kan zijn om tegen de stroom in te gaan, bepaal jij tot je kind vijf is zelf, óf en hoe vaak hij naar school gaat. Wil jij wat later starten, bijvoorbeeld omdat je kind rond de feestdagen of vlak voor de zomervakantie jarig is. Dan is dat dus jouw keuze.

Ga in gesprek

Wanneer jij je kind graag meer tijd gunt om te wennen aan de basisschool, is het fijn als de school hier hetzelfde in staat. Hoewel de basisschool je niet kan verplichten je kind met vier jaar dagelijks naar school te sturen, is de ene school hier wel meedenkender en flexibeler in dan de andere.

Vraag hier daarom al naar tijdens het kennismakingsgesprek en blijf ook daarna goed in contact met de school en de leerkracht. Samen kunnen jullie ervoor zorgen dat jouw kind een goede start maakt op de basisschool. Misschien heeft jouw kind meer wenochtenden nodig, of vindt hij het fijn om gekoppeld te worden aan een maatje. Door samen te werken met de leerkracht en school bereik je meer.

Tips als je kind het spannend vind om naar school te gaan

Naast bovenstaande adviezen zijn er nog meer tips voor wanneer je kind het spannend vind om naar school te gaan.

1. Erkennen

Erken het gevoel van je kind, ontkennen werkt averechts. Het ís ook logisch dat je kind het spannend vindt.

2. Praten

Praat met je kind. Waarom vindt hij het spannend om naar de basisschool te gaan? Maakt hij zich zorgen over het aantrekken van zijn jas of het alleen naar de wc gaan? Die praktische dingen kun je thuis alvast oefenen. Is hij bang omdat hij niemand kent. Vraag de leerkracht om hulp, zij kan goed inschatten bij welke kinderen hij aansluiting kan vinden.

3. Lezen

Lees boekjes voor die over school gaan. Boekjes die uitleggen wat er op school gebeurt en hoe het dagritme eruit ziet.

4. Rollenspel

Speel samen schooltje, dit kan bijvoorbeeld ook met poppetjes.

5. Bekend terrein

Loop regelmatig langs de school of ga even spelen op het schoolplein. Zo wordt de school en de omgeving al wat bekender en vertrouwder voor je kind.

Wat als je kind geen aansluiting vindt bij kinderen op school?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.