Julia van Buuren
Julia van Buuren Mentale gezondheid 16 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Angst bij kinderen, hoe ga je daar mee om? Psycholoog Wendy de Pree geeft advies

Hoe ga je om met angst bij kinderen? Deze vraag hield ontwikkelingspsycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree bezig en ze schreef er het boek ‘Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn’ over. “Wanneer ouders goede voorlichting krijgen, hoeven de kinderen vaak niet in therapie.”

“Dit boek heb ik niet geschreven voor kinderen, maar voor ouders, leerkrachten en hulpverleners”, vertelt de Pree. “Want wanneer volwassenen goede educatie over angst hebben gekregen en weten hoe ze hiermee om moeten gaan, hoeven kinderen niet in therapie”.

Angst bij kinderen

“Ondanks dat er in de titel angst staat, gaat dit boek eigenlijk over alle emoties, want angst zijn ook zenuwen, stress, verdriet, boosheid, noem maar op”, licht de Pree toe. Ieder hoofdstuk gaat in op een behoefte van een kind en hoofdstuk negen gaat pas concreet in op hoe er omgaan kan worden met angst.

“Je kunt pas concreet die angst aanpakken als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen. Er moet namelijk eerst een goede basis zijn en een kind moet zich veilig voelen”, zegt de Pree.

Leren om met je emoties om te gaan

Als ouder moet je zelf ook stappen doorlopen. Want wanneer je kind bang is, ben jij er om rust te creeëren, dit kan soms alleen al door écht aanwezig te zijn. “Het kan zijn dat het soms niet lukt om je kind te kalmeren omdat je zelf geen rust hebt, het is dan belangrijk om hiermee aan de slag te gaan”, verkondigt de Pree.

Leer om je lichaam het teken te geven dat het veilig is, dit kan bijvoorbeeld door te dansen of zingen. Ook vinden veel ouders het lastig om met hun eigen emoties om te gaan, maar hoe beter je hierin wordt, hoe beter je je kind kunt helpen.

Kinderen mogen angst tonen

Het doel van het boek was om te verbinden en het is dan ook essentieel om altijd weer in verbinding te komen met je kind. “Alleen dan voelt je kind zich gedragen en dan zul je merken dat de angst vaak al verdwijnt”, legt de Pree uit. Dit boek kan alle ouders helpen, want preventie van angst voorkomt dat angst kan ontstaan of steeds erger wordt.

Volgens de Pree hoef je het als ouder niet perfect te doen, goed genoeg is wat ertoe doet. “Het belangrijkste is dat kinderen zich veilig voelen, zichzelf mogen zijn en angsten mogen tonen. Wanneer ze weten dat hun ouders er zijn om ze te helpen en ze tools krijgen om met de angst om te gaan, leren ze: ik ben bang maar samen kunnen we het aan”, concludeert de Pree.

Ouderschap kan lastig zijn

De Pree is in Utrecht opgeleid als psycholoog maar verhuisde naar België. Daar kwam ze erachter dat ze meer wilde dan alleen adviezen geven en heeft ze haar studie verder uitgebreid met een opleiding gedragstherapie en verschillende andere opleidingen. Dit alles kwam samen toen ze als coördinator van de postgraduaat opleiding integratieve psychotherapie aan de Universiteit van Antwerpen aan de slag ging. “Door aan de ene kant veel tools te hebben als gedragstherapeut maar ouders ook te leren meer in verbinding te staan met zichzelf en het kind, worden er meer en blijvende resultaten geboekt”, vertelt ze.

Als moeder van twee dochters (van 15 en 19 jaar) weet de Pree uit eigen ervaring hoe lastig het ouderschap soms kan zijn. “Als psycholoog doe je wat je geleerd hebt maar moeder zijn is pas echt hard werken én je kunt er niet voor leren”, zegt de Pree. Toch geldt voor haar practise what you preach: “Zelf ga ik ook naar een therapeut als ik ergens tegenaan loop en heb ik geleerd om mijn emoties te regulieren. Ik ben hier enorm in gegroeid en dat heb ik ook aan mijn kinderen meegegeven, dat gun ik iedereen”, zegt de Pree.

‘Ik moest zelf een boek gaan schrijven’

Tijdens haar lezingen over positief denken werd er vaak gevraagd welke adviesboeken ouders het beste konden aanschaffen. “Ik had hier nooit een goed antwoord op, en toen wist ik dat ik zelf een boek moest gaan schrijven”, vertelt de Pree.

Ze werkte daarnaast een succesvolle training Positief Denken uit voor de lagere school, vanuit het idee dat psychologische hulp preventief en laagdrempeliger kan worden aangeboden. Hierdoor kwam ze in contact met uitgevers. Uiteindelijk was na 25 jaar ervaring de tijd rijp voor een boek.

7 tips van een expert om een angstig kind te helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.