Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 9 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Striae bij pubers: wat is het en hoe komt het?

Hoewel striae vaak worden geassocieerd met een zwangerschap, komen deze langwerpige strepen ook veel voor bij pubers. Zeker voor deze leeftijdsgroep kan het erg ongemakkelijk zijn om striae te hebben. Lees hieronder meer over dit onderwerp. 

Buik, heupen, dijen, billen en borsten: striae is overal mogelijk. 

Wat zijn striae?

Striae zijn smalle, langwerpige strepen of lijnen die op de huid verschijnen wanneer het bindweefsel onder de huid uitrekt of scheurt. Ze komen vaak voor op gebieden waar vet wordt opgeslagen, zoals de buik, heupen, dijen, billen en borsten. Deze strepen kunnen variëren in kleur, van roodachtig tot paarsachtig in het begin, maar vervagen meestal tot een lichtere, meer doorschijnende kleur na verloop van tijd.

Hoe ontstaan striae bij pubers?

Bij pubers vinden er tal van lichamelijke veranderingen plaats als gevolg van de puberteit, waaronder een snelle groei en ontwikkeling van het lichaam. Deze groei kan leiden tot een snelle toename van lichaamsgewicht en spiermassa, wat de huid doet uitrekken. Wanneer de huid sneller uitrekt dan het bindweefsel kan bijhouden, ontstaan er scheurtjes in het bindweefsel. Het resultaat is striae.

Waar komt het het meest voor bij pubers?

Striae kunnen zich bij pubers op verschillende plaatsen op het lichaam vormen, maar ze komen het meest voor op gebieden waar zich vetophopingen bevinden en waar de huid onder veel spanning staat. Gebieden waar deze lijnen voorkomen bij pubers zijn de buik, heupen, dijen, billen en borsten. Bij sommige pubers kunnen ze ook voorkomen op de bovenarmen of de rug.

Wat kun je eraan doen?

Hoewel er vaak niets tegen striae te doen is, kunnen er wel bepaalde dingen geprobeerd worden om striae te voorkomen of te verminderen. 

1. Hydratatie

Regelmatig hydrateren van de huid met behulp van vochtinbrengende crèmes of oliën kan helpen de huid soepel en veerkrachtig te houden. Hierdoor wordt het risico op striae verminderd.

2. Gezonde voeding

Voeding met voldoende vitaminen en mineralen kan de algehele gezondheid van de huid verbeteren en de elasticiteit ervan vergroten.

3. Gewichtsbeheersing

Het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van snelle gewichtstoename kan het risico op striae verminderen, aangezien overmatige gewichtstoename de huid kan doen uitrekken.

4. Medische behandelingen

In sommige gevallen kunnen medische behandelingen zoals lasertherapie, microdermabrasie of chemische peelings worden overwogen om het uiterlijk van striae te verbeteren, hoewel deze opties over het algemeen duur zijn en niet altijd effectief.

Mijn kind is aan het pesten, wat kan ik doen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.