Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 28 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind is aan het pesten, wat kan ik doen? 

Het liefst stuur je je kind met een gerust hart naar school, niemand wil dat zijn kind op school het slachtoffer is van pesten. Aan de andere kant wil je ook niet dat het juist jouw kind is die anderen het leven zuur maakt op de basisschool of de middelbare school.

Wat doe je als jouw kind roddelt, buitensluit, beledigt, uitscheldt of op een andere manier pest?

Wat als je kind aan het pesten is

Deze dingen kun je doen.

Praat erover

Stel je kind vragen over het pestgedrag, maar ook in het algemeen over vrienden op school. Wie zijn goede vrienden en wie vindt je kind minder aardig? Waarom vindt je kind bepaalde kinderen wel of niet aardig? Wacht wel op het juiste moment om het hierover te hebben, niet vlak voordat je kind haastig de deur uit gaat. Lees hier nog meer dingen om te bespreken als jouw kind de pester is.

Situatie evalueren

Heeft een leraar je ingelicht over een bepaalde situatie waarin je kind aan het pesten was? Vraag dan eerst aan je kind wat er op dat moment gebeurd is. Je kind heeft eerst de kans om uit te leggen wat er gebeurd is, voordat je boos wordt of straf geeft. Accepteer geen excuses van je kind, zoals ‘Iedereen deed het’ of ‘Het was een grapje’.

Benadruk aardig en onaardig gedrag

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar leg je kind uit dat pesten niet aardig is. Benadruk situaties waarin je kind aardig is of onaardig. ‘Het was niet aardig van je om je zusje te duwen’ of ‘Wat lief van je dat je broertje ook met jouw mee mag naar dat feestje’.

Verplaatsen in de ander

Laat je kind zich inleven in de gevoelens van degene die hij gepest heeft. Wat zou hij ervan vinden als iemand dat bij hem deed? Op deze manier kun je proberen om het empathisch vermogen van je kind iets te vergroten.

Iedereen mag meedoen

Dit kun je van kleins af aan al stimuleren. Je kind samen laten spelen en leren dat hij geen kinderen buiten mag sluiten. Op latere leeftijd kun je dit nog steeds meegeven. Het is niet netjes om anderen buiten te sluiten of het gevoel te geven dat iemand er niet bij hoort.

Leer omgaan met groepsdruk

Soms pesten kinderen om dat ze een groepsdruk voelen, ze moeten voldoen aan een bepaalde verwachting van de andere pesters. Ze zijn bang om anders zelf het doelwit te worden van pestgedrag. Op zo’n moment kun je leren dat je kind dicht bij zichzelf moet blijven. Op het moment dat je kind groepsdruk voelt, kan hij zichzelf afvragen wat hij zelf van de situatie vindt. Is dit aardig gedrag? Past dit gedrag bij mij? Hoe voelt het slachtoffer zich nu?

Rolmodel zijn

Als ouder ben je altijd een rolmodel. Misschien zijn er regelmatig situaties dat je zelf niet aardig bent tegen een ander. Roddel je bijvoorbeeld veel over vriendinnen? Kleineer je een buurvrouw omdat je haar te dik vindt? Of kom je juist op voor anderen. Corrigeer je mensen die onaardige opmerkingen maken over een ander? Je kind neemt jouw voorbeeld aan.

Heeft je kind last van online pesten? 10x zo pak je het als ouder aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.