Lise Steegmans
Lise Steegmans Gedrag 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderombudsman: pesten moet ook buiten school worden tegengegaan

Niet alleen op school moet pesten worden tegengegaan, maar ook op de sportvereniging, in de buurt, online en zelfs thuis. Dat zeggen kinderen die gepest worden tegen de Kinderombudsman in een onderzoek over pesten. Ook moeten pesters harder worden aangepakt.

Kinderen die pesten moeten weten hoe het voelt om gepest of buitengesloten te worden.

Onderzoek Kinderombudsman over pesten

De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar kinderen die slachtoffer zijn van pesterijen. Dat zijn kinderen die zijn buitengesloten, uitgescholden en soms ook geschopt en geslagen zijn door andere kinderen. De belangrijkste resultaten uit het rapport zijn:

  • De meeste kinderen zijn gepest vanwege hun uiterlijk, kleding of gedrag.
  • Een derde van de kinderen is gepest om redenen die eigenlijk discriminatie zijn. Bijvoorbeeld vanwege een handicap of omdat ze verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht.
  • Ongeveer vijftien procent van de kinderen is zo gepest, dat zij hun leven een onvoldoende geven.
  • Kinderen hebben het meeste last van pesten als zij op meerdere plekken gepest zijn, als zij om meerdere redenen zijn gepest én als ze niet praten over het pesten.

“Ik maak me zorgen over die kinderen, omdat ze zich zo eenzaam voelen doordat ze gepest worden. Daar kunnen we wel degelijk iets aan doen. We moeten meer praten over pesten, pesten serieus nemen en meer uimte en support geven aan kinderen om ze te laten zijn wie ze zijn,” aldus Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw.

Om die reden vindt de Kinderombudsman dat er een aantal dingen moeten gebeuren.

Bredere aanpak

Er moet een bredere aanpak tegen pesten komen, waarbij ook aandacht is voor discriminatie en pesten in de buurt, online en op het sportveld. Daarvoor moet iemand binnen het kabinet verantwoordelijk worden.

Hulp en steun

Voor alle kinderen is het belangrijk dat zij hulp krijgen bij pesten. Ook als het pesten doorgaat en niet is opgelost, is het belangrijk voor kinderen om te weten dat ze steun krijgen. Dit vraagt van iedereen in de samenleving, volwassenen én kinderen, dat zij alert zijn op pesten en hulp bieden wanneer zij pestgedrag zien.

Meer praten over pesten

Veel kinderen vinden het moeilijk om over pesten te praten. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen. Toch is praten over pesten belangrijk. De Kinderombudsman ziet dat kinderen die niet praten over pesten, het meest lijden onder pesten. Bovendien krijgen deze kinderen geen hulp tegen het pesten. Leerkrachten, trainers, maar ook wijkagenten en jongerenwerkers moeten daarom een veilige omgeving creëren voor kinderen om over pesten te praten.

Vaardigheden trainen

Volwassenen vinden het soms ook moeilijk om over pesten of discriminatie te praten. Daarom moeten alle volwassen die met kinderen werken, zoals leerkrachten, wijkagenten, sportleraren leren hoe ze dit het beste kunnen doen; als ze werken maar ook als ze nog in opleiding zijn.

Aangrijpend en ontroerend: dit zijn de 7 beste films over pesten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.