Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 22 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Aangrijpend en ontroerend: dit zijn de 7 beste films over pesten

Pesten is een moeilijk, fragiel onderwerp. Kinderen die gepest worden kunnen dit als traumatisch ervaren en de rest van hun leven met zich meedragen. Daarnaast is pesten een ingewikkeld iets om vanaf de zijlijn mee te maken: wanneer grijp je in? Ook voor ouders is het vaak lastig om in te schatten hoe ze met pesterijen om moeten gaan. Een film over pesten kan dan helpen om te laten zien hoe je met treiterijen om kunt gaan en vooral: hoe je ze kunt overwinnen.

Om die reden speurden we het internet af en kwamen we tot deze mooie lijst met films over pesten.

Films over pesten

Van gratis streams op YouTube en NPO Start tot betalende services als Netflix, Prime Video en Disney+. Variërend van de aanbevolen leeftijd vanaf zes jaar of vanaf twaalf. Deze lijst bevat voor iedereen een geschikte film over pesten.

Wonder (2017)

Wereldsterren Julia Roberts en Owen Wilson schitteren in deze mooie feelgood film, maar toch zijn zij niet de sterren van de show. Dat is hoofdrolspeler Jacob Tremblay, die de rol van August speelt. August is tien jaar en geboren met een zeldzame gezichtsafwijking. Hij heeft veel operaties ondergaan en daardoor altijd thuisonderwijs van zijn moeder gekregen. Maar na al die jaren is het moment daar: August gaat naar school. En zelfbewust als hij is, hangt zijn start op school als een donkere wolk boven hem. Deze film over pesten raakt alle snaren: prachtig, ontroerend, aandoenlijk en onvergetelijk. Wonder is aanbevolen vanaf zes jaar en te zien op Netflix en Videoland. 

Cuerdas (2018)

Een gouden kijktip voor het hele gezin. Cuerdas duurt slechts tien minuten, is te zien op Youtube en is prachtig vormgegeven. Ook het verhaal is voor iedereen relevant, want in deze korte film staan inclusie en vriendschap centraal. Het Spaanse spontane meisje María komt op school een jongetje met hersenverlamming in een rolstoel tegen. Ontwapenend als ze is, neemt ze het jongetje mee op sleeptouw. Uiteindelijk zie je hoe er een bijzondere vriendschap ontstaat die María de rest van haar leven beïnvloedt. In de film spreken ze Spaans en er is Engelse ondertiteling. Maar alleen al kijken is voldoende. Cuerdas is voor alle leeftijden en te zien op YouTube

Bully (2011)

De naam zegt het al: het hoofdthema van deze Amerikaanse documentaire is pesten. Wat deze documentaire zo bijzonder maakt, is dat alle kanten van het pesten worden belicht. Een aantal kinderen is gedurende het schooljaar gevolgd. Zij zijn voorgaande jaren gepest en weten op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar een ding zeker: ook dit jaar zullen ze weer gepest worden. De documentaire laat goed en innemend zien hoe ook de ouders slachtoffers zijn van jarenlange pesterijen. Bully is aanbevolen vanaf twaalf jaar en te zien op NPO Start.

An American Girl: Chrissa Stands Strong (2009)

Heel Amerikaans, een beetje tuttig, maar hey, het doel heiligt de middelen. Halverwege het schooljaar verhuist Chrissa samen met haar familie naar een nieuwe woonplaats. Ze moet naar een nieuwe school en daar wordt ze eigenlijk al vanaf de eerste dag gepest. In de klas, online, op de zwemclub. Overal weten ze haar te vinden. De grootste pester, je verwacht het niet bij een Amerikaanse film, is toevallig ook het populairste meisje van de school. Wanneer zij en Chrissa ook nog eens op de zwemclub tegen elkaar moeten strijden, loopt het pesten de spuigaten uit. Hoe gaat Chrissa deze pestkop overwinnen? Chrissa Stands Strong is aanbevolen vanaf zes jaar en te zien op HBO Max en YouTube

De Boskampi’s (2015)

NPO Start heeft een aparte pagina met jeugdfilms over pesten. Daar staat onder meer De Boskampi’s op. Deze film vertelt het verhaal over Rik Boskamp. Hij wil maar één ding: niet meer gepest worden. Om wraak te nemen op zijn pestkoppen verzint Rik een list en doet hij het alsof zijn vader een grote maffiabaas is. De Boskampi’s is aanbevolen vanaf zes jaar en te zien op NPO Start.

Spijt (2013)

Wie kent Spijt, het boek van Carry Slee, niet? Onmisbaar in een lijst van films over pesten. Dit boek en de gelijknamige verfilming uit 2013 gaat over Jochem, die het mikpunt van treiterijen is op school. Zijn klasgenootje David ziet het allemaal gebeuren, maar durft er – net als Jochem zelf – niets van te zeggen. Na een tijdje lijkt het beter met Jochem te gaan, want hij wordt verliefd op Vera. Maar Vera wijst hem af, op dezelfde avond dat de pestkoppen Jochem flink aanpakken.  In 2013 is het boek verfilmd. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem na het schoolfeest niet is thuisgekomen… Spijt is aanbevolen vanaf negen jaar en te zien op Netflix en Prime Video. 

13 Reasons Why (2017)

Deze spraakmakende serie draait om Clay, die er in 13 afleveringen achter probeert te komen waarom zijn klasgenootje en crush Hannah zelfmoord heeft gepleegd. Niet voor niets een van de meest gelauwerde en veelbesproken series op Netfix. Must watch met je tiener of zelf in je eentje op de bank met een bak popcorn en glas wijn. 13 Reasons Why is aanbevolen vanaf zestien jaar. Alle vier de seizoenen zijn te zien op Netflix.

Andere absoluut goede films over pesten zijn Pay It Forward en Precious, maar deze zijn helaas niet in Nederland te zien.

https://www.jmouders.nl/mijn-kind-wordt-gepest-en-ik-ga-ingrijpen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.