Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 20 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dide (35): ‘Mijn kind steelt van andere kinderen en van school…’

Wanneer de vijfjarige zoon van Dide (35) opeens allemaal vreemde spullen op zijn kamer heeft liggen, vraagt ze aan hem hoe die dingen daar komen. Ze schrikt van het antwoord dat ze dan krijgt. Ze weet niet goed wat ze met de situatie aan moet: “Mijn kind steelt speelgoed en spullen van anderen én van school.”

Dide (35): “Mijn zoontje van vijf zit nu ongeveer een jaar op de basisschool en naar wat ik hoor van zijn leerkracht gaat het goed met hem op school. Wel is hij heel speels en heeft hij nog geen behoefte aan ‘werkjes’, maar ze zegt ook dat dit erbij hoort en dat dat ook nog helemaal niet nodig is. Ze ziet hem vaak spelen met een paar andere kinderen en hij heeft het naar zijn zin. Wat haar wel opvalt is dat hij vaak dingen stuk maakt die andere kinderen hebben gemaakt. In de bouwhoek bijvoorbeeld, gooit hij dingen die andere kinderen gemaakt hebben stuk. Maar ook hierbij zei ze dat hij gewoon iets jonger lijkt te zijn in zijn gedrag en dat dit wel goed komt.

Mik, zo heet hij, is een echte verzamelaar. Alles gaat mee naar huis wat hij buiten vindt: van stenen tot schelpen, takken en zelfs bladeren. Hij heeft van mij een paar opbergdozen gekregen waar hij zijn vondsten in mag doen, anders ligt het hele huis vol namelijk. En dat werkt, hij doet alles netjes in de dozen die op zijn eigen kamer staan en daar is hij gelukkig mee. Eens in de zoveel tijd ga ik er even doorheen, gooi ik wat verdorde takken weg en ruim ik het weer lekker op. Dit merkt hij meestal niet eens hoor, en zo kan hij weer nieuwe vondsten uit de natuur verzamelen.

Ik kwam tot het besef dat mijn kind steelt van anderen

Toen ik laatst op zijn kamer was en weer door zijn dozen en andere speelgoed ging om op te ruimen, ontdekte ik allemaal spullen die ik niet herkende. Speelgoed voornamelijk, maar niets wat compleet was. Een klein diertje, een paar losse stiften en potloden, wat autootjes, een paar Pokémon figuurtjes en zo nog wat dingen. Ik vroeg hem er later naar en hij zei dat hij die dingen gekregen had van kindjes op school. Leek me redelijk, dus ik ben er verder niet op ingegaan.

Tot ik een berichtje kreeg van een moeder van een vriendje van Mik, waar hij een dag eerd  er gespeeld had. Dat vriendje was helemaal overstuur, want een van zijn speelgoedhagedissen was weg. Hij zei dat Mik die had. Ik vroeg Mik ernaar en inderdaad, hij toverde de hagedis uit zijn zak. Ik vroeg waarom die in zijn zak zat en weer zei hij dat hij deze gekregen had. Dit soort dingen zijn lastig natuurlijk, want welk kind vertelt de waarheid? Of vertellen ze elk hun eigen waarheid?

Ik besloot er even op te gaan letten, want toevallig was het wel natuurlijk. Elke dag als hij uit school kwam of bij een vriendje had gespeeld, checkte ik zijn zakken en tas. En ja hoor, elke keer kwam er wel íets mee! Toen kwam het besef: mijn kind steelt van anderen en van school… Is dat wel stelen als een kind pas vijf jaar is, vroeg ik mijn man. Maar we kwamen beide tot de conclusie dat Mik heel goed weet wat hij doet… Namelijk iets meenemen wat niet van hem is, zonder dat daar toestemming voor gegeven is.

We zijn naar zijn leerkracht gegaan

We zijn naar zijn leerkracht gegaan en hebben haar het verhaal voorgelegd en om advies gevraagd. Gelukkig reageerde ze heel lief en vertelde ze dat sommige kinderen dat doen. Wel is het belangrijk dat ze weten dat dit niet mag en ze zou erover in gesprek gaan met de hele klas. Dus niet per se gericht op Mik, ook zou ze zijn naam niet noemen. Heel fijn dat ze dit zo oppakte.

Natuurlijk hebben we Mik gevraagd waarom hij spullen meeneemt van anderen. Hij zegt dan dat hij het gewoon leuke spullen vindt en dat hij ze graag wilde hebben. We weten wat een verzamelaar hij is, dus we zoeken er verder ook niets achter. Wel houden we het in de gaten en hebben we hem goed uitgelegd dat dit echt niet de bedoeling is. Daarna kwam het niet zo heel vaak meer voor. En in de gevallen dat hij toch nog wat mee nam, mocht hij het zelf gaan terug gegeven aan degene van wie het was.”

Monique: ‘Mijn kleuter probeerde geld te stelen van een vriendinnetje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.