Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 28 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Enge situaties zijn goed voor kinderen: ‘Het hoort bij het leven’

Een spookhuis, achtbaan of de intocht van Sinterklaas: er zijn een hoop dingen die kinderen eng of spannend vinden. Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Volgens coach Elliette Kreek is het goed om kinderen uit te dagen steeds een stapje verder te gaan.

Terwijl het ene kind lachend in een achtbaan zit, kan een leeftijdsgenootje de draaimolen nog eng vinden. Toch is het belangrijk om die enge en spannende situaties niet te vermijden, zegt Kreek. “Het leven is een avontuur, dus spannende dingen aangaan hoort bij het leven. Als je dat gedoseerd kunt doen is dat helemaal goed. Een beetje uitdaging is dus altijd op z’n plaats, want daar kan het kind weer een stapje verder mee komen. Het altijd ontwijken van enge dingen en situaties maakt juist dat een kind niet weerbaar is.” Wel is het volgens Kreek belangrijk dat je kind zich in zo’n situatie altijd veilig en gesteund voelt door jou als ouder.

Enge situaties stapje voor stapje aangaan

Maar hoe zit het dan met kinderen die van nature heel angstig zijn aangelegd? Kreek denkt dat het ook voor die kinderen van belang is om de situaties niet te vermijden, maar om de spannende dingen wĂ©l aan te gaan. “Stap voor stap, anders kan het overweldigend zijn.” Wat die stapjes zijn, verschilt per kind. “Sommigen doen kleine stapjes, anderen duiken er in Ă©Ă©n keer in.”

Ook kan het zijn dat je als ouder niet zo’n durfal bent – hoe zorg je er dan voor dat je kind dit niet overneemt? “Het enige wat je hoeft te doen, is je kind niet bang maken voor dingen die alleen maar bestaan in ons hoofd”, zegt Kreek. “Een kind gaat dan zelf op zoek naar die uitdaging en avontuur. Het kan zijn dat je kind anders is dan jijzelf en dat hij wel net iets meer uitdaging wil hebben. Hou hem hier dan niet in tegen. Geef je eigen terughoudendheid dus niet door aan je kind.”

Wanneer is het té eng?

Toch kan het zijn dat je in een situatie terecht komt die tĂ© eng is voor je kind. Hoe herken je dat dan als ouder? “De lichaamstaal is hierbij heel belangrijk”, zegt Kreek. “Let op de fysieke reactie zoals verhoogde spierspanning, grote ogen of een verschrikte blik.” Uit onderzoek in opdracht van Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days, blijkt dat 29 procent van de Nederlandse kinderen verstijft tijdens een enge situatie. 32 procent van de kinderen gaat gillen en 20 procent van de kinderen geeft aan weg te rennen als een enge situatie zich voordoet.

Daarna komt de ontlading, en die ontlading na het griezelen is volgens Kreek een onmisbaar element, omdat het zorgt voor een goede verwerking van de ervaring. “De spanning verplaatst dan naar een apart plekje in het brein en wordt verwerkt.” Ontlading is te herkennen door lachen, rennen en kletsen over de situatie.

Leren gevoelens van angst te reguleren

Daarnaast geeft Kreek nog een aantal tips om kinderen te leren hun gevoelens te reguleren bij angst:

  • Bang zijn is een emotie die bij het leven hoort, want hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn. Het is goed om kinderen te leren dat angst een emotie is die ze mogen voelen.
  • Kijk als je je kind wilt laten griezelen goed naar het onderwerp van het evenement, boek of de film. Is je kind heel bang voor heksen, sla dan een heksenbos of boek over heksen over. Dit kan de angst versterken.
  • Merk je dat je kind een situatie, boek of film spannend vindt, praat dan tegen je kind. Vertel wat wel en niet echt is, dat je er bent en dat het veilig is. Benoem ook dat je best een beetje bang mag zijn. Maar dat iedereen dapperder is dan ze vaak denken. Kinderen tot 8 jaar zitten in de magische fase, zij kijken door een andere bril naar de wereld. Bij hen is het belangrijk het kind goed te monitoren tijdens het angstige situaties en veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken.
  • Soms zie je niet direct dat een kind het eng vindt en merk je het later pas door bijvoorbeeld nachtmerries. Of omdat het veel terug komt in de verhalen of het spel van het kind. Onthoud dan goed dat nachtmerries weer verdwijnen en dat het praten of spel juist helpt bij de verwerking. Je kind leert op deze manier om te gaan met dingen die hij spannend vindt.

Ben jij klaar nu klaar voor wat spanning in je het leven van jezelf Ă©n je kind? J/M Ouders geeft 2 x 4 tickets weg voor Walibi Spooky Days. Winnen? Stuur een mailtje naar [email protected]. Sta je aangemeld voor onze nieuwsbrief? Dan maak je extra kans. 

Je kind leren over emoties: 6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox đŸ‘Ș

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.