Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Opvoeden 6 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Je kind leren over emoties: 6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen

Een mega dramatische driftbui (hallo GTST-ster in de dop) middenin de supermarkt, niet wetende hoe je in vredesnaam moet reageren. We’ve all been there. Maar het hoort er nou eenmaal bij als je een mini mens bent, je moet nog leren hoe je met zulke gevoelens om moet gaan. En het is aan jou als ouder om je kind te helpen.

Zelfs de rustigste kinderen hebben soms last van een driftbui, dat hoort er nou eenmaal bij. Ons eerste instinct zegt dat we het moeten ‘stoppen’, soms omdat het echt ongepast gedrag is en soms omdat we niet willen dat ons kind zich zo voelt. Maar is dat eigenlijk wel de juiste reactie? Emoties hebben (en kunnen uiten) is immers heel belangrijk.

Emoties van je kind onderdrukken

Als je bepaalde gevoelens van je kind probeert te onderdrukken (met alle goede bedoelingen natuurlijk), zullen ze hun emoties opzij schuiven en niet leren hoe ze hun gedrag moeten reguleren wanneer die gevoelens opspelen. Toch kan het moeilijk zijn om als ouder te weten hoe je je kind nou echt goed kan helpen, vooral als het gaat om negatieve emoties.

Zo kun je helpen

Er zijn gelukkig verschillend hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn:

1. Geef het goede voorbeeld

Wij volwassenen hebben ook emoties. Het is belangrijk voor kinderen om een voorbeeld te zien van hoe wij daarmee omgaan. Houd er dus rekening mee hoe je reageert op bepaalde emoties. Toon het je kind als je verdrietig, boos, of gefrustreerd bent, en laat hen ook toe om te zien hoe je ermee om gaat. Even een pauze nemen, een paar keer diep ademhalen of een snelle workout: het laat je kids zien hoe je met bepaalde emoties om kunt gaan.

2. Gebruik oefeningen om emoties te reguleren

Sommige kinderen hebben wat extra hulp nodig bij het reguleren van emoties. Bepaalde oefeningen kunnen dan heel handig zijn. Zo zijn er ook bepaalde trainingen die kinderen kunnen volgen.

3. Quality time

De meeste ouders zullen als eerste reactie het gevoel hebben dat ze een emotie moeten ‘stoppen’. Wat de meeste kinderen nodig hebben is wat extra tijd met mama, papa, of de verzorger. Vertel je kind op zo’n moment dat je ziet dat hij van streek is, en dat het oké is om je zo te voelen, maar dat het niet is toegestaan om te slaan of met spullen te gooien. Herinner je kind eraan dat hij een paar keer diep moet ademhalen (of gebruik een ander hulpmiddel om je kind te kalmeren). 

4. Andere hulpmiddelen

Sommige kinderen – net als sommige volwassenen – vinden het fijn om alleen te zijn als ze heftige emoties voelen. Het is belangrijk voor ons als ouders om dat te accepteren. Maar daarnaast kunnen we ze ook tools aanbieden die kunnen helpen om te kalmeren, zoals een shakebeker met glitters, bellenblazen of een stressbal (klei kan ook al helpen, om even lekker mee te kliederen).

5. Herken de emotie

Een andere manier om je kind te helpen is door te vertellen dat je ziet en herkent hoe hij of zij zich voelt. ‘Ik vind het vervelend voor je dat je teleurgesteld bent, en ik weet dat ik je verdrietig en boos kan maken.’ Herinner je kind eraan dat het oké is om deze emoties te voelen en dat iedereen daar weleens last van heeft. Leg ook uit dat het goed en belangrijk is om die emoties te hebben.

6. Niet pushen

Grote emoties kunnen gepaard gaan met ongepaste reacties, vooral als jonge kinderen niet weten wat de juiste manier is om zich te gedragen als ze boos, overstuurd of verdrietig zijn. Deze emoties gaan vaak gepaard met negatief gedrag, zoals slaan, schreeuwen of met speelgoed gooien. Het is belangrijk om je kind niet te straffen, maar hem wel eraan te blijven herinneren dat zulk gedrag niet is toegestaan. Het kan handig zijn om te wachten tot je kind weer gekalmeerd is voor je het gesprek aangaat, maar het is belangrijk om hem suggesties te geven van gedrag wat wel acceptabel is.

7x moeilijke emoties waarmee je jouw kind wil leren omgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.