Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Simone (40): ’Mijn dochter van 10 jaar heeft al borsten’

Dat kinderen groot zijn voordat je er erg in hebt, dat weet iedere ouder. Voor Simone gaat het groeiproces van haar dochter Lisanne alleen iets te snel. Lisanne (10) heeft namelijk al borsten. “Ik moest wel even slikken toen ik vorige week voor mijn dochter haar eerste bh kocht.”

“Tien jaar geleden kwam onze dochter, Lisanne, ter wereld. Ze was een blije baby, peuter en kleuter. Ze deed en doet het erg goed op school en blinkt ook nog eens uit in hockey. Mijn man en ik zeggen vaak tegen elkaar dat we gezegend zijn met zo’n dochter. Er was niets aan de hand, tot ze vorig jaar na een hockeywedstrijd liet weten dat ze last had van haar borst.

Borstgroei

Toen ze thuis onder de douche stond zei ze het nog eens. Ik vroeg haar om de plek waar ze last had aan te wijzen. Ze wees naar allebei haar tepels. Ik keek ernaar en zag dat het gebied een beetje opgezwollen leek. Ik moest gelijk aan borstgroei denken, maar ik vond het ook gek. Een meisje van negen jaar hoorde toch nog geen borsten te krijgen? Bij mij begon dat veel later.

Huisarts

Na met mijn man gesproken te hebben, maakte ik een afspraak bij de huisarts. We wilden graag weten of het echt al borstgroei was. Onze huisarts vertelde ons wat wij al dachten: ze kreeg borsten. Ondanks dat we het al vermoedden, schrok ik toch. Ze zat pas in groep 6.

Gepest

Toen we van de huisarts gehoord hadden dat Lisanne borsten kreeg, was ik vooral bang dat ze op school of tijdens het sporten gepest zou worden. De meisjes uit haar klas en uit haar sportteam waren namelijk echt nog niet zo ver. Ik probeerde de situatie goed in de gaten te houden en sprak er veel met Lisanne over. Een aantal weken na de afspraak met de huisarts liet Lisanne weten dat ze groeipijn aan haar borsten had. Al snel zagen we dat Lisanne inderdaad beginnende borsten kreeg.

T-shirts

Het speelde zich allemaal af in de zomer, dus we zagen al snel dat de beginnende borsten te zien waren als ze een T-shirt aan had. Ik besloot om samen met haar stoere topjes te kopen, waardoor er in ieder geval niets meer door haar het T-shirts te zien zou zijn. Gelukkig heeft Lisanne altijd het beste van de situatie gemaakt.

Eerste bh

Inmiddels is Lisanne tien jaar en heeft ze al cup B. Vorige week hebben we iets gedaan wat we lang hadden uitgesteld: we hebben haar eerste bh gekocht. De strakke topjes konden echt niet meer. Er was meer steun nodig, dus we zijn samen naar de winkel gegaan om bh’s te kopen. We kochten een aantal bh’s die op topjes leken, maar die toch voor genoeg steun zorgden. Ik moest wel even slikken, want mijn kleine meisje was opeens een vrouw aan het worden. Maar wat ben ik trots op haar hoe ze met ‘haar probleem’, zoals ze het zelf noemt, omgaat. Maar ik geef toe: ik kan niet wachten tot haar vriendinnen ook borsten krijgen, zodat zij niet meer opvalt.”

Internationale Vrouwendag: 6 jonge vrouwelijke rolmodellen voor jouw dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.