Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 12 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Speelt jouw kind veel alleen? Zo stimuleer je het samenspelen met andere kindjes

Dat kinderen regelmatig alleen spelen is helemaal niet erg, sterker nog het is goed dat ze dat leren. Maar wat als je kind eigenlijk altijd alleen speelt, ook op plekken waar andere kindjes zijn? Dit is wat je als ouder kunt doen om samen spelen te stimuleren.

Alleen spelen

Sommige kindjes spelen liever alleen dan met anderen. Toch is het belangrijk dat ze hun sociale vaardigheden van jongs af aan goed ontwikkelen en samenspelen met anderen hoort daarbij. Wij geven je drie helpende tips om dit als ouder te stimuleren bij je kind.

1. Bezoek plekken waar andere kindjes zijn

Al helemaal als jouw kind (nog) geen broertjes of zusjes heeft, is het goed om ervoor te zorgen dat jouw kind niet altijd onder volwassenen is. Bezoek daarom voldoende plekken waar ze andere kindjes zien (en daarmee kunnen spelen) en doe dat ook van jongs af aan.

Je leert je kind dan dat het normaal is om bijvoorbeeld naar de speeltuin te gaan, in plaats van dat je kind pas voor het eerst een speeltuin ziet op het kinderdagverblijf.

2. Ondersteun je kind

Natuurlijk kan het zo zijn dat als je naar een speeltuin gaat je kind alsnog niet zomaar met andere kindjes speelt. Als je merkt dat jouw kind het liefst achter jouw kruipt in elke situatie mogelijk, is het belangrijk dat je je kind ondersteuning biedt.

Ga in de speeltuin niet zelf op het bankje zitten zodat je kind z’n eigen gang kan gaan maar ga in eerste instantie mee naar de zandbank. Speel samen en betrek er een ander kindje bij. Als jij erbij bent voelt jouw zoon of dochter zich al een stuk veiliger. Als je merkt dat je kind losser komt, kun je vanzelf een stapje terug doen.

3. Spreek af met vriendinnen en kinderen bij jullie thuis

Het is ook een goed idee om bij jullie thuis af te spreken met vrienden die ook kindjes hebben. Je kind is dan in een veilig omgeving en voelt zich daardoor waarschijnlijk al een stuk relaxter. Wees ook hier actief in de begeleiding zodat je kind kan loskomen.

Vraag bijvoorbeeld of jouw kindje het leuk vindt om zijn speelgoed te laten zien aan de visite, je zult merken dat hij of zij vanzelf al enthousiaster voelt.

LEES OOK: Een angstig kind? 6 manieren om er als ouder mee om te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.