Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 22 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen

Op een gegeven moment is het dan echt zover, je kind verandert langzaam in een puber. Maar hoe weet je nu of die puberteit al echt is begonnen? Deze zes tekenen wijzen er duidelijk op.

De puberteit kan al beginnen als je kind acht of negen jaar is, maar ook pas als ze dertien of veertien zijn. Best een flinke variatie in leeftijd dus. Hoe weet je dan of de puberteit bij je kind echt is begonnen? Deze signalen geven dat aan.

Tekenen dat de puberteit is begonnen

Deze signalen zul je zeker herkennen als jouw kind een puber begint te worden.

1. Een groeispurt

In de puberteit krijgen zowel jongens als meisjes een groeispurt. Vooral bij jongens kan het plotseling heel erg hard gaan. Dit kan bijvoorbeeld ook zorgen voor groeipijn. Dus past jouw kind plotseling zijn kleding niet meer en zie je hem bijna groter worden waar je bij staat, dan is de puberteit echt begonnen.

2. Wisselend humeur

De puberteit zorgt ook voor hormonen die door het lichaam van je kind razen. Die hormonen kunnen zorgen voor een erg wisselend humeur. Zo kan je kind het ene moment blij en vrolijk zijn en het volgende moment verdrietig of chagrijnig.

3. Haargroei

In de puberteit krijgt je kind ook meer lichaamshaar. Dus zie je opeens wat sprietjes onder de oksels dan is dit een duidelijk teken van het begin van de puberteit. Ook krijgen pubers schaamhaar en krijgen jongens mogelijk een baardgroei of een snor.

4. De hersenen veranderen

In de puberteit veranderen ook de hersenen van je kind. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je kind vergeetachtig wordt, ze sneller zijn afgeleid en gevoeliger zijn voor prikkels. Maar ook verliefdheid en zin in seks zijn veranderingen die je misschien kunt waarnemen.

5. Lichaamsvorm

In de puberteit verandert de vorm van het lichaam van zowel jongens als meisjes. Jongens worden gespierder en breder terwijl meisjes meer vrouwelijke vormen krijgen. Zo krijgen ze bredere heupen, ontwikkelen ze borsten en wordt het gehele lichaam over het algemeen ronder.

6. Acne

Een veelvoorkomend “symptoom” van de puberteit is acne. Helaas voor pubers, want acne hebben vind niemand leuk. Door de hormoonveranderingen worden de talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst groter en produceren ze meer huidsmeer of talg. Die bovendien dikker is van samenstelling. Hierdoor ontstaan puistjes en pukkeltjes. Gelukkig kun je de acne door goede behandeling vaak wel redelijk beperken.

Dit maakt je kind lichamelijk en mentaal door in de prepuberteit

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HealthlineJouw GGD

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.