Redactie
Redactie Gezondheid 8 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn kind is enorm bang om te gaan slapen, wat kan ik doen?’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.‘ Dit keer is het onderwerp: kinderen die bang zijn om te gaan slapen.

“Mijn zoontje van zeven is sinds kort enorm bang om te gaan slapen. Het naar bed brengen is daardoor een drama geworden. Hij treuzelt en werkt enorm tegen. Als hij eindelijk in bed ligt blijft hij uren wakker liggen omdat hij bang is te gaan slapen. Wat kunnen we doen?”

Advies van de redactieantwoord

“Kinderen kunnen periodes hebben dat ze bang zijn. Vaak is er iets gebeurd, hebben ze enge verhalen gehoord of komt het voor in een periode dat ze even wat minder lekker in hun vel zitten. Op zich zijn die bange periodes heel gewoon, maar het moet natuurlijk niet te groot en te erg worden, en té lang duren.

Er zijn een aantal dingen die bij veel kinderen helpen en die je kunt proberen. Het werkt vooral goed als de angst er mag zijn, maar maak het als ouder niet te groot en zoek vooral speels naar oplossingen.

Eerste hulp bij nachtmerries: zo help je jouw kind beter te slapen

Wat je kunt doen als je kind bang is om te gaan slapen

  • Erover praten helpt! Geef dit aan bij je kind en bedenk samen momenten waarop hij even mag en kan praten over zijn angst. Door dit te kaderen – in tijd en tijdstip – maak je het vaak beter hanteerbaar. Kies niet een moment vlak voor naar bed gaan, want dan kan het de angst juist versterken. Neem zijn angst serieus, maar geef het ook aan als hij echt niet bang hoeft te zijn voor dingen. Vertel ook dat angst soms goed is, want dan denk je goed na over wat je doet en beperk je gevaar. Bespreek op welke momenten dat goed is, en wat dan helpt en wat niet.
  • Bespreek met je kind dat bang zijn er soms bij hoort, dat het niet erg is en dat het na een tijdje meestal ook weer over gaat. Geef aan dat het heel veel kinderen helpt als je manieren bedenkt om om te gaan met de angst:
    – Aan leuke dingen denken: waar wordt hij blij van, wat helpt om de bange gedachten te stoppen?
    – Leuke dingen doen: wat helpt om te doen als bange gevoelens (op)komen? Afleiding helpt heel vaak!
    – Bedenk samen met je kind kleine dappere stappen: ‘Oké, je vindt het even eng, maar ik weet zeker dat je het kunt. Welk klein stapje zou je wel aandurven nu? Wat helpt je om dat te kunnen? Het is de vorige keer ook gelukt, dus ik heb er alle vertrouwen in’, et cetera.

Een heel leuke en goeie site is www.bibbers.nl. Het is een site voor dappere kinderen die durven zeggen dat ze een beetje bang zijn. Vol met tips voor ouders en vooral kinderen. Je kunt samen wegwijs worden op de site. Er staan hulpmiddelen om minder bang te zijn, heel veel leuke en goede (prenten)boeken over kinderen die bang zijn en hoe ze dat oplossen. Kinderen kunnen ook vragen stellen.

Vaak wordt de angst na een tijdje weer minder, maar hou dit wel in de gaten. Het moet niet (te lang) zijn dagelijks functioneren gaan beïnvloeden. Wellicht kun je er met hem samen achter komen wat de angst ineens veroorzaakt heeft, maar wellicht is er geen duidelijke aanleiding voor. Belemmert het hem te lang of te veel, dan is het onderzoeken van de oorzaak en de beste aanpak van belang. De site Bibbers geeft ook aan waar je die gerichte hulp kunt vinden. Maar je kunt dan ook (via de huisarts) bij een kinderpsycholoog of kindercoach in de buurt terecht.”

Bang in het donker? 8 dingen die je kunt zeggen om je kind gerust te stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.