Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 22 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Alleen spelen zielig? Nee, het geeft waardevolle lessen zoals onafhankelijkheid en veiligheid

Kinderen alleen laten spelen zielig? Think again! Je geeft je kind juist waardevolle lessen mee wanneer je het, af en toe, zelfstandig laat spelen. Zelfredzaamheid bijvoorbeeld, maar ook een flinke dosis creativiteit.

Kinderen die regelmatig alleen spelen, leren waardevolle lessen die ze hun hele leven met zich mee zullen dragen. Het zorgt er namelijk voor dat je kind niet afhankelijk is van een ‘leider’ en is dan ook compleet op zichzelf aangewezen in het maken van keuzes.

Bovendien ervaart je kind dat alleen zijn niet erg is en daardoor voelt het zich ook in andere omgevingen (school, sportclub), in zijn of haar eentje, op zijn of haar gemak.

Waardevolle lessen die je kind leert door alleen te spelen

Dit zijn nog meer waardevolle lessen die je kind meekrijgt met zelfstandig spelen.

Zelfverzekerd worden

Kinderen die alleen spelen, leren om plezier te hebben zonder anderen erbij. Ze rekenen niet op iemand anders voor hun eigen vermaak en geluk. Naarmate je kind ouder wordt, begrijpt het dat er niet altijd iemand bij ze is en dat ze op zichzelf kunnen rekenen.

Prikkeling van de fantasie

Laat je kind alleen spelen en kijk eens wat er gebeurt. Superhelden, draken, eenhoorns en prinsessen komen opeens tevoorschijn. Alleen spelen prikkelt de fantasie van je kind en de kans is groot dat je de mooiste verhalen voorbij hoort komen in het spel.

Sociale onafhankelijkheid

Alleen spelen ontwikkelt een sterk gevoel van onafhankelijkheid bij kinderen. Ze hoeven niet altijd in de buurt van een ander of een groep mensen te zijn. Deze sociale onafhankelijkheid zorgt ervoor dat ze zich in elke situatie op hun gemak voelen.

Tot rust komen

Met buitenspelen raken kinderen energie kwijt en met anderen spelen levert interactie op. Door alleen te spelen creëer je een rustmoment voor je kind, wat zorgt voor een goede balans.

Zelf problemen oplossen

Je kind weet dat je er bent wanneer dat nodig is, maar door af en toe zelfstandig te spelen leert je kind ook zelf problemen op te lossen.

Veiligheid

Kinderen leren anders met situaties omgaan als ze alleen zijn en niet de hele tijd afhankelijk zijn van jou. Zo leert je kind bijvoorbeeld steeds wat langer alleen te spelen en kan het ook wat vaker alleen zijn. Een opstapje naar het veilig alleen thuis kunnen laten op latere leeftijd.

Een moment van rust voor jezelf

Af en toe een adempauze voor jezelf mag best, zelfs als je kind daarvoor even alleen moet spelen. Bovendien geef je er een goed voorbeeld mee aan je kind, namelijk dat je niet altijd iets met elkaar hoeft te doen om gelukkig te zijn, maar dat het ook fijn is als iedereen wat voor zichzelf kan doen en dan iets doen wat diegene echt leuk vindt.

Zo kun je kinderen aanmoedigen om alleen te spelen

Sommige kinderen spelen uit zichzelf al graag alleen, anderen hebben even een zetje nodig. Dit kun je doen om je kind alleen te laten spelen.

  • Zet een invitation to play klaar en het speelgoed doet de rest.
  • Geef het goede voorbeeld en laat je kind zien dat jij ook dingen voor jezelf doet. Zoals een boek lezen, schilderen, koffie drinken of tuinieren.
  • Leg je kind uit dat het even alleen kan gaan spelen, maar dat je wel in de buurt blijft. Zo leert het in stapjes om alleen te zijn en voelt het niet als een soort straf.

Dit is waarom je tieners zou moeten aanmoedigen om samen te gaan spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.