Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Puber 23 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je tieners zou moeten aanmoedigen om samen te gaan spelen

Als ouders stimuleren we jonge kinderen, zeg onder de tien jaar, om lekker te spelen. Samen, alleen of buiten in de frisse lucht. Dit verandert langzaam wanneer een kind een tiener wordt en dat is jammer. Samen spelen is namelijk net zo goed voor een tiener als voor een kleuter.

Natuurlijk draait spelen als tiener niet meer om het bouwen van blokken, tikkertje of een rollenspel met poppen. Wel draait het om ontdekken waar interesses en passies liggen, het vinden van een eigen identiteit en het is bovendien goed voor de geestelijke gezondheid van je tiener.

Waarom je tieners moet aanmoedigen om samen te spelen

Tieners staan op het punt om volwassen te worden, en vaak lijkt het erop dat ze meer geïnteresseerd zijn in (digitale) activiteiten zoals sociale media en videogames. Ondanks deze natuurlijke neiging naar zelfstandigheid, is het belangrijk om tieners aan te moedigen om samen te spelen. Dit gaat veel verder dan alleen tijd doorbrengen met vrienden, want spelen heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van tieners op fysiek, emotioneel en sociaal gebied.

Tieners die samen spelen: fysieke voordelen (weg met dat scherm)

Een van de belangrijkste redenen om tieners samen te laten spelen, is het stimuleren van fysieke activiteit. In het digitale tijdperk waarin technologie een centrale rol speelt, is het gemakkelijk voor tieners om uren achter een scherm door te brengen. Door samen te spelen, zoals bij verschillende sporten, leer je tieners om fysiek bezig te zijn. Even weg van het scherm.

Emotionele intelligentie

Ook ontwikkelen tieners hun emotionele intelligentie door samen te spelen. Dit komt omdat er samenwerking voor nodig is, net als communicatie en het vermogen om je in te leven in een ander. Door deze sociale interacties leren tieners dus empathie, begrip en conflictbeheersing. Deze vaardigheden zijn van enorme waarde als ze volwassen zijn. Bovendien leren tieners door samen dingen te ondernemen ook omgaan met winst en verlies, wat essentieel is voor het ontwikkelen van veerkracht en het vermogen om met teleurstellingen om te gaan.

Sociaal leven opbouwen

In plaats van op sociale media bouwen tieners in het echte leven een sociale omgeving met vriendschappen op wanneer ze samen spelen. Het delen van positieve ervaringen tijdens het samen spelen kan de basis vormen voor langdurige vriendschappen en herinneringen die een leven lang meegaan. Denk aan samen spelen dus aan sporten, maar bijvoorbeeld ook muziek maken of een spelletje doen.

Samen spelen stimuleren bij tieners

Het is dus belangrijk dat ouders en verzorgers kinderen aanmoedigen om te spelen samen. Het is belangrijk om je tiener te stimuleren om deel te nemen aan verschillende activiteiten, of het nu gaat om sportteams, kunstklassen of gewoon buiten spelen met vrienden. Het actief betrekken bij de keuze van activiteiten vergroot de kans dat tieners enthousiast deelnemen.

Met deze leuke herfstspelletjes voor binnen vervelen je kinderen zich niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.