Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Feestdagen 23 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Kan ik mijn puber (15) verplichten om met kerst naar de kerk te gaan?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Eline (43) haar dilemma voor: “Kan ik mijn puber (15) verplichten om met kerst naar de kerk te gaan?”

“Mijn man en ik zijn allebei christelijk opgevoed, onze hele jeugd gingen we elke zondag twee keer naar de kerk met onze gezinnen. Nu we getrouwd zijn en drie kinderen hebben, zijn we een stuk losser geworden. We gaan regelmatig naar de kerk, maar niet meer elke zondag twee keer. Dat komt ook omdat we het lastig vinden om een kerk te vinden die echt goed bij ons past.

Kinderen niet dwingen

We zijn ook naar onze kinderen toe best soepel, als het voor hen een keer niet uitkomt omdat ze het bijvoorbeeld druk hebben met school of zich niet helemaal fit voelen, dan hoeven ze echt niet altijd mee. Juist omdat het in onze eigen jeugd best streng was, beseffen we dat het geen zin heeft om onze kinderen te dwingen, dat werkt meestal alleen maar averechts.

Nu gaan we elk jaar op eerste kerstdag naar de ochtenddienst van onze kerk. Daar komen ook altijd mijn ouders en mijn zus en zwager met hun kinderen. We vinden kerst een mooie gelegenheid om als gezin en familie naar de kerk te gaan, want het is een mooi christelijk feest en de dienst is vaak ook mooi met een bandje en het spreekt net wat meer aan, ook voor jongeren.

Afzetten tegen de kerk

Nu heeft onze oudste zoon aangegeven dat hij op kerstochtend niet mee wil naar de kerk. Hij zet zich sowieso de laatste tijd wat meer af van de kerk en het geloof. Dat vind ik niet eens zo raar, op die leeftijd moet je zelf ondervinden wat het geloof is en hoe dat persoonlijk voor jou is. En zoals ik al eerder zei, zijn we normaal echt niet de strengste, maar ik vind kerstochtend toch wel een ander verhaal.

Het is ergens een beetje een traditie, maar ook vanuit mijn eigen achtergrond vind ik kerst een dag met een speciale betekenis. Dat wil ik mijn kinderen meegeven. En hoe erg is het om die ene ochtend in het jaar wél in de kerk te zitten? Hij is 15, dus aan de ene kant denk ik: je bent nog niet volwassen, dus mag ik het gewoon bepalen. Aan de andere kant vind ik hem dwingen, terwijl hij echt niet wilt, ook niet leuk.

Dilemma

Mijn man vindt het niet zo erg als hij niet mee gaat, hij zegt dat hij anders alleen maar met een chagrijnig gezicht in de kerk zit. Maar ik vind dat wel erg makkelijk, we vinden allebei de christelijke normen en waarden belangrijk, dus waarom zou je dan juist met kerst niet samen naar de kerk gaan? Ik ben benieuwd wat jullie denken: kan ik mijn zoon verplichten om naar de kerk te gaan met kerst of moet ik hem zijn zin geven?”

Deze ouders delen hun speciale gezinstradities rond de feestdagen: ‘Met z’n allen slapen we bij de kerstboom’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.