Laura Saija
Laura Saija Geld 21 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Kirsten: ‘De decembermaand kost ons zeker 1500 euro extra’

Hoe gaat ze met het geld van haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen.

In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Gezinsbudget

Deze week het gezinsbudget van Kirsten. Kirsten woont samen met haar man en twee dochters. Kirsten vindt december financieel gezien een hele vervelende maand. Niet alleen hebben ze binnen haar eigen gezin twee verjaardagen, ook zijn haar moeder, schoonmoeder en schoonzus jarig, vieren ze Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Dat loopt allemaal flink in de kosten.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Normaal gesproken probeer ik het rond de 500 á 600 euro te houden. In december zit ik zeker op 1200 euro. We vieren met het gezin Sinterklaas, hier horen lekkere hapjes bij. Dat kost mij denk ik 50 euro extra aan boodschappen. Daarnaast vieren we de verjaardagen van mijn man en mijn dochter apart van elkaar. Dit vieren we voor de hele familie. Beide dagen zit ik dan met taart erbij op zo’n 150 euro aan extra boodschappen, ik kook namelijk ook altijd voor de familie.

Met kerst zijn we één dag met familie bij ons thuis, de rest van de dagen zijn we elders. Dit kost mij ook ongeveer 150 euro aan extra boodschappen. We nemen namelijk ook gerechten mee naar de familie op de dagen dat we niet thuis zijn. Oud en nieuw vieren we gewoon thuis, meestal komen er een aantal buren langs. Op deze dag zit ik rond 100 euro aan extra boodschappen voor drank en hapjes. Dan houd ik het nog heel bescheiden.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Kinderkleding koop ik wanneer ze het nodig hebben. Dat zal niet meer zijn dan 100 euro per maand.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Deze maand is mijn man jarig. Ik geef hem meestal een uitje of weekendje weg cadeau. Dit jaar geef ik hem een dagje wellness cadeau met alles erop en eraan. We eten daar en krijgen een aantal behandelingen, zoals een massage en een schoonheidsbehandeling. Dit gaat mij ongeveer 400 euro kosten, want ik boek alles ook voor mezelf.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Deze maand is onze dochter jarig en geven we haar een Barbie Droomhuis voor haar verjaardag. Dit stond al een tijdje op haar lijstje. Hij kost 209 euro. Ik vond het voor Sinterklaas te duur, maar voor haar verjaardag prima.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Ik wil altijd goede, nieuwe fietsen en schoenen voor de kinderen. Die fietsen zijn zeker een paar honderd euro per stuk, maar dat vind ik het wel waard. Die schoenen zijn meestal rond de 100 euro, ”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel heb ik ongeveer 10.000 euro aan spaargeld. Ik zet alle extra’s meteen opzij en zorg altijd dat ik maandelijks iets weg zet.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Eigenlijk vind ik december een financiële tegenvaller. Ik ben dus zeker 600 euro aan extra boodschappen kwijt door de verjaardagen. Het cadeau voor mijn dochter en mijn man kosten bij elkaar ook ongeveer 600 euro. Daarnaast kopen we nog Sinterklaascadeaus voor 200 euro met ons gezin, ongeveer 50 euro per persoon.

Met kerst kopen we nog iets kleins voor de broers en zussen, voor maximaal 20 euro per persoon. Dan hebben we nog de verjaardagen van mijn moeder, schoonmoeder en schoonzus, waar natuurlijk een cadeautje bij hoort. Ook kopen we altijd wel iets van vuurwerk voor het nieuwe jaar. Al met al kost deze maand dus zeker 1500 euro extra, als het niet meer is.”

Het gezinsbudget van Jamie: ‘Door de hulp van mijn ouders kunnen Rosie en ik in Amsterdam blijven wonen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.