Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 21 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Karin (43): ‘Mijn zoon haalt alleen maar slechte cijfers en het boeit hem vrij weinig’

Iedere ouder wil dat zijn of haar kind goed zijn best doet op school, zo ook Karin. Helaas is dat bij haar zoon Lewis (14) niet het geval. “Hij doet niets aan school, maakt geen huiswerk en leert niet voor toetsen. Die slechte cijfers maken hem helemaal niets uit.”

“Op de basisschool vond Lewis het geweldig. Het was makkelijk en zijn juffen en meesters waren altijd dik tevreden. In groep acht had Lewis een hoge Cito-score, waardoor hij een vwo-advies kreeg. Wat waren we trots. Het eerste half jaar op de middelbare school deed hij goed zijn best. Hij leek het ook echt leuk te vinden. Na de meivakantie werden zijn cijfers opeens minder. Hij had geen zin meer in school, zei hij. We dachten dat hij gewoon moe was en toe was aan de zomervakantie. Ik vertelde hem keer op keer dat hij gewoon nog even moest doorzetten. Gelukkig waren zijn cijfers niet zo slecht dat hij niet overging.

Slechte cijfers

In de tweede klas veranderde het allemaal. Ik had gehoopt dat hij na de zomervakantie weer een beetje was opgeladen en zin had in school, maar helaas. Hij moest, zo leek het, niets meer van school weten. Ik heb hem meerdere keren gevraagd wat er aan de hand was. Werd hij gepest? Was hij niet blij? Dat was allemaal niet het geval, zei hij. Hij had het gewoon naar zijn zin. Het enige waar hij geen zin in had, was leren. Zijn cijfers werden erg slecht. Waar hij een jaar eerder met leren makkelijk een acht haalde voor een toets, haalde hij nu een vier zonder te leren. Het vervelende is dat ik weet dat hij het wel kan. Hij wil het gewoon niet.

Waarschuwing van mentor

Toen hij een waarschuwing kreeg van zijn mentor, gingen de cijfers even omhoog. Na een hoog cijfer stond hij gemiddeld weer ‘oké’. Dat vond hij goed genoeg en daarom deed hij voor de toets daarna niet meer zijn best. Het is zo zonde om dat te zien.

Bezorgde moeder

Op dit moment weet ik niet wat ik moet doen. Wat mijn man en ik ook tegen hem zeggen, hij luistert niet naar ons. Hij doet niets aan school, maakt geen huiswerk en leert niet meer voor toetsen. Die slechte cijfers maken hem helemaal niets uit. Hij zegt steeds dat hij veel liever gaat werken, maar dat is natuurlijk helemaal geen optie voor een kind van veertien.

Opgegeven als moeder

Het vwo dat hij in groep acht als advies kreeg heb ik allang opgegeven. Waarschijnlijk gaat hij dit jaar niet eens over. Het enige wat ik wil, is dat hij aan het einde van de rit een papiertje haalt. Of dit nu voor vmbo, havo of vwo is, dat maakt me helemaal niets meer uit. Hopelijk ziet hij het ooit in dat hij toch iets moet doen, want anders weet ik echt niet wat er van hem terecht moet komen.”

Wat als je kind niet lekker in z’n vel zit: thuis houden van school of niet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.