Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Gabriëlle: ‘Mijn jongste wordt gepest door zijn oudere broer en dat doet me verdriet’

Wanneer je kinderen krijgt hoop je dat ze een goede band met elkaar krijgen en liefdevol met elkaar omgaan. Zo ook moeder Gabriëlle die kort na elkaar twee zoons kreeg. Helaas blijken die het niet altijd goed met elkaar te kunnen vinden.

Gabriëlle: “Toen ik zwanger was van ons tweede zoontje, kort na de eerste, kreeg ik vooral de reactie dat het zo leuk zou gaan zijn voor ze. Twee broertjes, met maar twee jaar verschil. Als ze wat ouder zouden zijn, gingen ze vast lekker met elkaar spelen. Vrienden voor het leven. Liep dat even anders…

De oudste is nu acht jaar, een echte lieverd en een allemansvriend. Op school komt hij lekker mee en de kinderen uit zijn klas rennen elke dag weer enthousiast naar hem toe als hij het schoolplein oploopt en hij heeft nog steeds een enorme interesse in dieren en dan specifiek in dinosaurussen. De jongste is nu zes en zit in groep drie. Ook hij is heel sociaal en heeft een leuke vriendenkring om zich heen verzameld op school. Hij is vooral veel creatief bezig: tekenen, knutselen en verhalen bedenken met zijn ‘poppetjes’ (figuren van Duplo, LEGO en andere figuurtjes).

En dan begint het pesten…

Je zou denken dat de twee sociale broers ook zo leuk met elkaar zijn. Helaas is dat niet helemaal waar. Thuis kunnen ze ontzettend goed met elkaar spelen, tot een bepaald moment. Dan gaat de oudste treiteren. Ik denk dat hij op zo’n moment aandacht wil. Of van zijn jongere broertje, of van ons. Maar wat het precies is, daar ben ik nog niet achter.

Dat pesten begint met iets afpakken, omdat hij dat wil hebben. Omdat de jongste dat niet pikt en daar dus op reageert, ontstaat er ruzie. Vervolgens slaat de oudste zijn broertje en die slaat weer terug. Dan scheldt de oudste zijn broertje uit… En daarna gaat hij nog even door met schelden, dingen stiekem afpakken en verstoppen, expres duwen of slaan als ik het niet zie (dat denkt hij tenminste).

Eerst zag ik het nog als plagen, als iets wat broertjes doen met elkaar. Maar er zijn nu toch wel duidelijke verschillen zichtbaar. Het komt vooral van een kant en de jongste doet echt zijn best om leuk om te gaan met zijn oudere broer. Het doet me dan ook verdriet om ze zo te zien. Ik ben verdrietig omdat ik het zielig vind voor de jongste en omdat de oudste zich kennelijk niet goed voelt en daardoor gaat pesten.

We zijn dan ook bezig met achterhalen wat de oorzaak is van het pestgedrag, maar dat is niet makkelijk. Als we het hem vragen, dan zegt hij dat hij het niet weet. Wel weet hij heel goed dat wat hij doet niet oké is, maar hij vindt het ook lastig om ermee te stoppen…”

Wordt je kind gepest door een broer of zus? Dit is de psychologie erachter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.