Laura Saija
Laura Saija Geld 24 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Sarai: ‘Hadden we maar nooit zo’n hoge hypotheek genomen’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week het gezinsbudget van Sarai.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen zijn we meestal zo’n 850 euro per maand kwijt. Robert en ik hebben allebei een drukke baan en we kopen veel maaltijden kant-en-klaar. Zeker na een drukke werkdag, dan hebben we allebei geen zin om te koken.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Kinderkleding koop ik meestal online. Zo kan ik op aanbiedingen letten en meteen kopen. Soms koop ik bijvoorbeeld al kleding een jaar vooruit, omdat het dan in de sale is. Het is een soort hobby, ik denk dat ik er 200 euro per maand aan uit geef.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Uitjes doen we bijna niet aan. In het weekend zijn we moe van de week en gaan we hooguit op visite of naar de speeltuin. Wel gaan we vaak even langs de Mc Drive als we onderweg zijn. Ook halen we na de speeltuin een ijsje of een patatje. Dit kost ons zo’n met een heel gezin zo’n 250 euro per maand.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed koop ik altijd in de kringloop of op Marktplaats. Ik vind het belachelijk om de hoofdprijs te betalen voor iets waar ze kort mee spelen. Ik denk dat ik aan speelgoed misschien 20 euro per maand besteed.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Wij kopen nooit dure spullen voor de kinderen, want ze maken het toch kapot of kijken er niet naar om. Iets wat ik wel belangrijk vind, is dat de kinderen altijd op goede schoenen lopen. Ik ben dan ook bereid om daar geld voor te betalen. Goede schoenen voor kinderen kosten al snel 90 euro per paar.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel zitten op 2500 euro. Dit bedrag staat er al jaren op. Hier zitten we nooit aan, behalve als er iets stuk gaat in huis of iets dergelijks. We sparen ook niet maandelijks, want dat lukt momenteel niet.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Spaar toeslagen op alsof je ze niet krijgt. Dan mis je ze ook niet.”

Spaar je voor je kinderen?

“Ja, wij sparen elke drie maanden de kinderbijslag op. Allebei de kinderen hebben een eigen spaarrekening.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“De hoge hypotheek die we maandelijks moeten betalen. We zochten een huis en moesten flink overbieden om het te kunnen kopen. De hypotheek is maximaal. Nu we een tweede kindje hebben, zou ik graag wat minder werken. Ik vind het veel te druk om te combineren. Helaas is het financieel niet mogelijk voor mij om minder te gaan werken, omdat we ons dat niet kunnen veroorloven.”

Het gezinsbudget van Tamara: ‘Momenteel geven we per maand zeker 1000 euro uit aan boodschappen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.