Laura Saija
Laura Saija Geld 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het gezinsbudget van Tamara: ‘Momenteel geven we per maand zeker 1000 euro uit aan boodschappen’

Hoe gaat ze met haar gezinsbudget om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week het gezinsbudget van Tamara.

gezinsbudget
J/M Ouders

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Momenteel geven we per maand zeker 1000 euro uit aan boodschappen. Ik kook elke avond voor vijf personen en we zijn allemaal grote eters. Ik merk dat ik vaak wel 20 euro per avondmaaltijd kwijt ben. Zeker als we er allemaal een stukje kip of vlees bij eten. Tegenwoordig betaal je voor een 800 gram kipfilet al bijna tien euro. Ook moeten de broodtrommels gevuld worden en moeten er genoeg tussendoortjes in huis zijn. Als je deze tussendoortjes een beetje gezond wil houden, ben je ook flinke bedragen per dag kwijt.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Aan kinderkleding geef ik maandelijks 100 euro uit. Meestal koop ik elke maand meteen een stapel voor een kind. De volgende maand is een andere kind aan de beurt. Het ligt er maar net aan wat en wanneer ze iets nodig hebben. Soms kopen we ook iets tussendoor.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Aan uitjes geven we niet zoveel geld uit. We gaan meestal naar openbare speeltuinen en af en toe naar de bioscoop. Verder gaan we wel eens in een andere stad rondwandelen. Als we ergens zijn kopen we wel altijd eten, daar worden de uitjes uiteindelijk duur door.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“We hebben de afgelopen jaren een enorme speelgoedvoorraad bij elkaar gesprokkeld. Daarom hebben we niet vaak iets nodig. Op verjaardagen worden er wel speelgoed gegeven en dan mogen de kinderen ook best iets duurders uitzoeken, zoals een nieuwe step of een poppenhuis.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Alle kinderen hebben op maat gemaakte bedden in de vorm van een kasteel. Deze bedhuisjes werden in hun kamers in elkaar gezet en zijn speciaal afgestemd op hun wensen. Zo hebben Jax en Mats allebei een glijbaan bij hun bed. Deze bedden kostten bij elkaar 2000 euro.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Momenteel hebben we helemaal geen spaargeld. Vorig jaar zijn we verhuisd en dat kostte ons al ons spaargeld. Ook door alle bijkomende kosten, zoals de bedhuisjes. Elke keer komen er weer kosten bij, omdat we bijvoorbeeld de kozijnen moeten schilderen. We leven momenteel dus zonder buffer.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Ik ben niet de aangewezen persoon om spaartips te geven. Ik geef geld meteen uit. Mijn man Joost is de spaarder van ons tweeën. Hij gaat over de budgetten en spaarrekeningen voor de kinderen. Mijn tip zou dus kunnen zijn dat je sparen aan een ander over moet laten als je een gat in je hand hebt.”

Spaar je voor je kinderen?

“Wij sparen momenteel niet voor de kinderen omdat we al ons geld in het koophuis stoppen. Tegen de tijd dat dat klaar is, kunnen we wel gaan sparen.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Wederom ons koophuis. We zijn altijd huurders geweest en hadden ons niet gerealiseerd hoeveel geld er in het opknappen van een huis zou gaan. Al het geld dat we maandelijks overhouden gaat rechtstreeks in het huis.”

De portemonnee van Tessa (34): ‘Ik ben gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.