Laura Saija
Laura Saija Scheiden 13 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Inflatie heeft grote impact op relaties: ‘Geen geld voor oppas en quality time’

Januari staat bekend als de gevreesde ‘scheidingsmaand’. De spanningen kunnen erg hoog oplopen tijdens de feestdagen en mensen willen het nieuwe jaar graag met een frisse start beginnen.

Uit een nieuw onderzoek komt naar voren dat koppels denken dat hoge kosten dit jaar een enorme druk zal geven op hun relatie.

Druk op relaties

Dit blijkt uit een enquête van Relate, een Engelse organisatie voor relatieondersteuning. In deze enquête werden 2.033 volwassenen gevraagd naar de druk die een relatie met zich meebrengt.

Meer dan één op de drie respondenten verwacht dat de kosten van levensonderhoud volgend jaar een impact zullen hebben op hun relatie. Volgens Relate kan financiële druk ook problematisch zijn voor gezinnen die een conflict hebben, maar zich geen scheiding kunnen veroorloven.

Hoge kosten groot probleem

Roos Boer, relatie- en scheidingscoach, bevestigt dat stellen moeilijker uit elkaar kunnen. “De hoge kosten en woningnood zijn een groot probleem. Niet alleen bij de minima, maar ook bij mensen die het breder hebben”, vertelt Boer. Mensen kunnen niet uit elkaar omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen of de energierekening van een nieuwe woning niet kunnen betalen. Stellen blijven gedwongen bij elkaar wonen als zij al uit elkaar zijn en zelfs als er een nieuwe partner in het spel is. De één woont dan bijvoorbeeld op zolder en de ander op de eerste etage.”

Geen geld voor quality time

Daarnaast is het belangrijk om als partners quality time door te blijven brengen zonder kinderen, maar ook aan activiteiten zoals uit eten gaan zijn kosten verbonden. Zeker als er ook nog een oppas betaald moet worden.

Volgens Boer willen koppels scheiden, maar komt dit niet altijd omdat ze elkaar niet leuk vinden. “De dynamiek is veranderd na de komst van kinderen. Je hebt de partnerrelatie en de familie bv. De familie verwacht regelmaat, rust en ontspanning en dat staat haaks op wat een partnerrelatie nodig heeft. Met je partner wil je misschien juist wel iets spannends en onverwachts doen en niet elke avond stipt om 18.00 uur eten.”

Tips

“Toch kun je ook met weinig geld quality time hebben. Maak bijvoorbeeld om 18.00 uur spaghetti voor de kinderen en kook als ze op bed liggen samen een speciaal diner voor twee. Thuis kun je ook een romantische sfeer creëren met kaarsjes”, zegt Boer.

“Een andere manier om quality time door te brengen, zonder betaalde oppas, is door bevriende stellen in te schakelen. Het ene weekend kunnen alle kinderen daar logeren en een ander weekend ruil je het om. Voor de kinderen hartstikke gezellig en de ouders krijgen de quality time die ze nodig hebben.”

Gaan jullie scheiden? Zo vertel je dat aan je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.