Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 25 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Ruzie gemaakt met de schoonouders van mijn zoon’ 

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Ursula (44). Ursula heeft spijt dat ze ruzie heeft gemaakt met de schoonouders van haar zoon.

“Mijn zoon Dirk (16) was smoorverliefd op Roosmarijn. Toen het na een aantal maanden nog zo dik aan was, vroeg ik mezelf af of het niet gezellig was om haar ouders eens uit te nodigen. We hoorden via Roosmarijn zoveel over ze, maar elkaar kennen, dat deden we niet. Ik had het met Dirk en mijn man erover en we besloten ze bij ons thuis uit te nodigen voor een gezellig etentje.

Zenuwachtig

Op de dag zelf was Dirk enorm zenuwachtig. Wat zouden wij van ze vinden? Hij had al gezegd dat het andere mensen zijn dan wij zelf, maar dat ze wel erg aardig waren. Als hij iemand aardig vindt, dan zit het meestal wel goed, dacht ik nog. Ik zei tegen Dirk dat hij echt niet zenuwachtig moest zijn en dat het vast een groot succes zou worden.

Aandacht opeisen

Toen de ouders van Roosmarijn voor onze deur stonden, ging ik er vanuit dat het goed ging komen. Zodra haar vader, vijf minuten na binnenkomst, vanuit het niets een gekke opmerking maakte naar mijn man, wist ik het opeens niet zo zeker meer. De toon was gezet. Ik zag direct dat mijn man niet goed klikte met de schoonvader van onze zoon. Als mijn man iets vertelde, dan had hij het altijd erger of juist beter. Ook praatte hij de hele tijd door degene heen die aan het woord was. Hij was de hele tijd de aandacht aan het opeisen.

Discussie over politiek

Ik zag dat de moeder van Roosmarijn ook zag dat het de verkeerde kant opging. Daarom probeerden wij over wat luchtige dingen te praten. Ook dat was niet van lange duur. Haar man begon opeens over politiek te praten en vroeg de mening van mijn man. Mijn man gaf eerlijk zijn mening en kreeg vanuit het niets een uitbrander. Dat mondde uit op een discussie en voor we het wisten hadden we ruzie met allebei haar ouders.

Grote ruzie met schoonouders van zoon

Roosmarijn en Dirk keken ons met open monden aan. Ze hadden geen idee wat ze ermee aan moesten. Ze zagen dat hun ouders ruzie aan het maken waren. Wat een gezellige avond moest worden, mondde uit in een grote ruzie. En dat over zoiets stoms als politiek. Na een minuut of tien zei de moeder van Roosmarijn dat het beter was als ze weggingen. Ze namen Roosmarijn mee naar huis. Mijn man schreeuwde ze nog na dat ze nooit meer hoefden te komen.

Spijt en schaamte

In de dagen en weken daarna heb ik mijn zoon Dirk nog nooit zo verdrietig en van slag gezien. Hij kon alleen maar huilen. Door de ruzie hebben de ouders van Roosmarijn haar verboden om nog met Dirk en met ons om te gaan. Dit is natuurlijk erg verdrietig. Het spijt mij dan ook erg dat wij ruzie hebben gemaakt. Ik schaam me er zelfs voor. Hadden we maar nooit ruzie gemaakt met de schoonouders van mijn zoon, dan was hij nog net zo vrolijk als daarvoor.”

Het sandwichkind: de geheime kracht van het middelste kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.