Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 26 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: Moet ik toelaten dat mijn dochter het ene na het andere vriendje heeft? 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Monica (48) haar dilemma voor: “Moet ik toelaten dat mijn dochter het ene na het andere vriendje heeft?”

Mijn dochter, Louise, is nu 16 jaar. Het is een leuke en vlotte meid, die populair is bij de jongens in ons dorp. Iets te populair zelfs, als je het aan mij vraagt. Sinds een jaar heeft ze namelijk het ene na het andere vriendje en ik weet niet wat ik daar nu van moet vinden.

Eerste keer verliefd

Louise is in de puberteit uitgegroeid tot een mooie, jonge vrouw. Op de basisschool werd ze nooit gezien. Ze vond dit erg vervelend, zeker op het moment dat ze in groep acht een jongen leuk vond en voor de eerste keer verliefd werd. Louise baalde enorm dat hij niet verliefd op haar was. Ze werd daardoor erg onzeker.

Uit schulp gekropen

In de puberteit gebeurde er iets met Louise. Ze kreeg zelfvertrouwen en daar was ik zo blij mee. Je zag haar uit haar schulp kruipen. Ze wilde ook steeds meer op de voorgrond staan, iets wat zij eerder niet had. Door haar zelfvertrouwen kreeg ze ook steeds meer vriendinnen en vrienden, en vooral die vrienden zagen haar stuk voor stuk wel zitten.

Ene na andere nieuwe vriendje

Louise is nu al een jaar lang iedere maand, of hooguit twee maanden, verliefd op een andere jongen. Ik heb dit jaar al een Lucas, een Sjoerd, een Roman, een Freek en een Lars voorbij zien komen. Elke keer weer krijg ik te horen dat ze zo ontzettend verliefd is en nog nooit zo gelukkig is geweest, maar dit geluk is niet van lange duur. Ik maak me sinds een paar maanden dan ook zorgen over haar. Is dit normaal en moet ik het toelaten dat mijn dochter het ene na het andere vriendje heeft?

Zorgen maken

Natuurlijk ben ik vroeger ook weleens verliefd geweest en ook weleens op twee verschillende jongens in één jaar, maar vijf of zes? Dat is een beetje te veel van het goede. Ik maak mij zorgen, wat moeten andere mensen wel niet van haar denken? Als je als vrouw zoveel vriendjes hebt, dan wordt er zeker over je geroddeld. Dat kan bijna niet anders. Ik, als haar moeder, wil haar beschermen. Natuurlijk wil ik dat ze lol heeft en blij is, maar ik weet niet of elke keer verliefd worden op een andere jongen zo goed is.

Dilemma

Moet ik het als moeder toelaten dat mijn dochter het ene na het andere vriendje heeft? Of moet ik haar een halt toeroepen? Ik weet niet waar ik goed aandoe, daarom vraag ik advies aan jullie.”

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (14) toestemming geven voor een tongpiercing?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.