Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 22 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (14) toestemming geven voor een tongpiercing?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Elvira (42) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter (14) toestemming geven voor een tongpiercing?”

“Ik ben moeder van twee dochters. Mijn oudste is zestien en bij haar lijkt het net alsof ze de puberteit heeft overgeslagen. Ze is serieus, doet hard haar best op school en ik hoef eigenlijk nooit in te grijpen. Mijn jongste dochter daarentegen is een ander kind. Zij is minder serieus, spijbelt af en toe onder het mom van ‘school is ook niet alles’, haalt minder hoge cijfers en heeft vrienden die ook minder serieus in het leven staan. Ondanks dat is het met vlagen toch ook een lief kind.

Toestemming voor tongpiercing

Mijn dochter is net veertien geworden. Toen ik haar vroeg wat ze voor haar verjaardag wilde, zei ze direct dat ze een tongpiercing wilde. Ik moest lachen en dacht dat het een grapje was, maar dit bleek niet zo te zijn. Ze was hartstikke serieus. Een tongpiercing? Mijn kind? Ik vind een tongpiercing verschrikkelijk, ordinair en daarnaast is het ook nog eens slecht voor je tanden. En wat dacht je van het risico? Ik heb vroeger verhalen gelezen van mensen die overleden zijn bij het zetten van een tongpiercing, omdat hun ader werd doorboord. Mijn dochter maakt dat allemaal niet uit. Zij vindt het geweldig en wil, net zoals haar vriendinnen, er ook eentje.

Ruzies met dochter

Toen ik haar vertelde dat ik haar geen toestemming voor zou geven, was ze gelijk woest. Ik was volgens haar de slechtste moeder van de hele wereld en ik zou haar niets gunnen. Ook zei ze dat wanneer ze zestien zou zijn, ze er eentje zonder mijn toestemming kon halen, dus of ik het wilde of niet, er zou er toch eentje komen. Dit onderwerp heeft nu al diverse ruzies in ons huishouden veroorzaakt.

Gewoon toelaten

Helaas ben ik niet meer on speaking terms met de vader van mijn dochters. Anders had ik het graag met hem over dit onderwerp gehad. Ben ik echt zo’n zeur als moeder? Laatst besprak ik het met een vriendin van mij, die ook meerdere piercings heeft, en zij zei direct dat ik het gewoon moest toelaten. Het was maar een piercing. Mocht ze het niet meer willen, dan zou het zo dichtgroeien. Zeker een tongpiercing, die is blijkbaar zo dicht en daar is al snel niets meer van te zien.

Dilemma tongpiercing

Ik twijfel enorm of ik mijn dochter van veertien toestemming moet geven voor een tongpiercing. Aan de ene kant vind ik het lelijk, ordinair en vind ik het gevaarlijk. Aan de andere kant wil ik ook niet zo’n zeur zijn. Toch vind ik een tongpiercing iets anders dan een neuspiercing. Ik ben benieuwd hoe andere ouders hierover denken: zou jij het goedkeuren?”

Dilemma: ‘Kan ik van mijn zoon (17) verwachten dat hij op mijn dochter (8) past als ik werk?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.