Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom STEM-speelgoed zo leuk is voor kinderen (Sinterklaas tip!)

De STEM in STEM-speelgoed staat voor de letters S, T, E en M en die staan weer voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Oftewel: wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde. Speelgoed met een wetenschappelijk thema dus en heel erg leuk voor jonge Einsteins in de dop.

Wat STEM-speelgoed zo leuk maakt voor kinderen en waarom het een goede tip is om op de Sinterklaasverlanglijst te zetten, vertellen we je hier.

STEM-speelgoed voor kleine wetenschappers

Ten eerste prikkelt STEM-speelgoed de nieuwsgierigheid omdat het speelgoed is waar je echt iets mee kan doen. Je kunt er bijvoorbeeld iets van bouwen of een experiment uitvoeren. Dat proces op zich is al heel leuk en ook het eindresultaat is iets om trots op te zijn. Fouten maken en experimenteren mag bij STEM-speelgoed en dat maakt het interessant voor kleine ontdekkers. Bovendien is dit boeiende speelgoed genderneutraal.

Kinderen hebben een intrinsieke motivatie om te leren en proberen graag uit. Daar speelt STEM-speelgoed op in. Het is vaak open einde speelgoed dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Het kind neemt hierin dus de leiding. Spelenderwijs zijn ze bezig met wetenschappelijk speelgoed en dat maakt vakken als natuurkunde en scheikunde minder abstract.

Kinderen kunnen met STEM-speelgoed volop experimenteren, leren, fouten maken en problemen oplossen terwijl het nog leuk is ook.

Welke soorten STEM-speelgoed heb je?

Onder wetenschap valt een heleboel, zo is slijm maken al iets experimenteels. STEM-speelgoed dat valt onder wetenschap is bijvoorbeeld: een microscoop, een laboratorium met pipetjes, je eigen bruisballen maken of bijvoorbeeld insecten observeren.

Bij technologisch speelgoed denk je bijvoorbeeld aan robots die met een app tot leven komen. Hoe cool als je kind zelf een robot in elkaar zet die nog dingen kan ook? Bouwen hoort ook tot STEM-speelgoed, denk aan het oude vertrouwde Duplo dat van kleins af aan kinderen aantrekt en later LEGO. Wiskundig speelgoed helpt je kind op een spelende wijze tellen en rekenen.

Sinterklaas tip

STEM-speelgoed is dus leuk en leerzaam en past dan ook goed op het Sinterklaas verlanglijstje van vele kinderen die gek zijn op proefjes, bouwen, dingen in elkaar zetten en uit elkaar halen en uitproberen. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als je eigen kristallen kweken, je eigen raceauto bouwen (en laten racen), lava maken en zelfs een bio-klok maken. Weet je niet wat je moet geven en is je kind een ware wetenschapper in de dop? Zoek dan eens op STEM-speelgoed voor boeiend wetenschappelijk speelgoed voor kinderen.

Niks te doen? Tips voor educatief speelgoed en activiteiten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.