Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom nu het perfecte moment is om de tuin in te gaan met je kinderen

De tuin winterklaar maken is het perfecte klusje om te doen met je kinderen. Heel netjes hoeft het namelijk allemaal niet, want door hier en daar een bladerenhoop te plaatsen, trek je juist veel diertjes aan. Dat is dan weer erg leuk om te observeren met je kids.

Trek de regenjas en -laarzen dus maar aan en maak je tuin samen met de kinderen winterklaar.

In een paar stappen de tuin winterklaar maken met je kinderen

Bloemen bloeien uit en bladeren vallen van de bomen: het is herfst. Dé perfecte periode om je tuin winterklaar te maken. Laat dit nu het ideale klusje zijn om te doen met kinderen. Waarom? Omdat de tuin in de winter helemaal niet zo netjes hoeft te zijn. Een beetje rommel maken mag best en laten kinderen juist dat nou helemaal geweldig vinden.

Begin dan ook met het maken van hoopjes gevallen bladeren. Hier kunnen insecten zich in verstoppen, en eitjes in leggen. Dat trekt ook weer vogels aan in je tuin, want die eten de insecten. Zo houd je de natuur in je tuin levendig.

tuin winterklaar egeltje
Bron: Pexels Pexels

Huisjes maken voor egels

Egeltjes houden van beschutte plekjes, ze overwinteren bijvoorbeeld graag onder een stapel takken die bedekt is met afgevallen bladeren. Heel leuk en makkelijk om te maken door kinderen.

Een eigen minituintje voor je kind

Wil je in het voorjaar genieten van een zee van tulpen in je tuin? Dan is dit het moment om je tulpenbollen in de aarde te stoppen. Dit kan rechtstreeks in de aarde of in een pot. Geef je kind een eigen pot, een schep, een zak aarde en tulpenbollen en laat het een eigen minituintje planten. Het allerleukste is wanneer de eerste groene scheuten de grond uit komen en uiteindelijk grote gekleurde bloemen vormen.

Geef insecten een veilig plekje

Insecten houden niet van kou en regen, dus ze schuilen in de winter het liefst op veilige, warme plekjes. Hang daarom samen met je kind insectenhuisjes op. Ze zijn er speciaal voor lieveheersbeestjes, vlinders en insecten. In het voorjaar is het extra leuk als de kriebelbeestjes weer tevoorschijn komen uit hun huisjes.

Leer je kinderen zorgen voor vogels

Je kinderen kunnen ook leren zorgen voor vogels door vogelvoer op te hangen op verschillende plekken in de tuin. Een lage kom met water vinden zowel vogels als insecten ook heel fijn. Leg wat stenen of takken in de kom, zodat insecten makkelijk uit het water kunnen kruipen.

Tuin winterklaar? Opwarmen maar!

Na zo’n middag vol klusjes in de tuin en lekker buiten aanrommelen is het tijd om samen binnen op te warmen met chocolademelk en slagroom onder een dekentje op de bank.

Onderzoek wijst uit: kinderen die klusjes doen in huis zijn succesvoller als volwassene

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.