Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Moeder Belinda: ‘Klusjes doen in huis maakt kinderen gelukkiger’

Je kinderen klusjes in huis laten doen is voor de meeste ouders vaak een onmogelijke opgave. Toch doen, vindt de Australische moeder en blogster Belinda Norton-Smith. Volgens haar maakt het meehelpen in het huishouden kinderen juist gelukkiger. “Het doen van klusjes leert kinderen dat het leven geen vakantie is.”

Belinda schrijft op haar blog hoe belangrijk het is om kinderen mee te laten helpen in huis én vanaf welke leeftijd je je kind het beste welke klusjes kunt laten doen.

Klusjes doen maakt kinderen gelukkiger

Volgens de blogster kunnen kinderen vanaf hun vierde jaar al meehelpen in het huishouden, door hun eigen kleding in de wasmand te doen. Kinderen van vijf jaar kunnen de taak krijgen om de planten water te geven. Is je kind zes? Dan kan hij volgens Belinda best leren om z’n eigen lakens te vervangen.

Belinda’s kluslijst per leeftijd

4 jaar Eigen kleding in de wasmand doen
5 jaar Planten water geven
6 jaar Eigen bed opmaken / beddengoed vervangen
7 jaar Tafel afruimen / prullenbakken leegmaken
8 jaar Zelf brood klaarmaken
9 jaar Stofzuigen en dweilen
10 jaar Wc’s / douchecabine schoonmaken
11 jaar Vaatwasser uitpakken / afwassen
12 jaar Ramen lappen / was ophangen
13 jaar Eten koken (ontbijt, lunch en diner)
14 jaar Zwembad schoonmaken / grasmaaien
15 jaar Wassen en opvouwen
16 jaar Auto wassen en stofzuigen

Kinderen niet pleasen

Kinderen die op vroege leeftijd taken in het huishouden krijgen, zullen volgens de moeder leren om anderen te helpen, om dingen meer te waarderen en ze zullen eerder respectvol zijn. Sterker nog: Belinda is van mening dat ouders die kinderen geen klusjes geven, hun kinderen ‘devalueren’; ze geven hun kinderen minder competenties mee. Ze schrijft: “Als we ervoor kiezen om onze kinderen te pleasen, devalueren we onze kinderen en zullen ze niets van persoonlijk respect leren.”

https://www.jmouders.nl/met-deze-klusjes-in-huis-kunnen-jouw-kinderen-je-helpen/

Positief belonen

Volgens Belinda moet het doen van taken niet gezien worden als een straf. Daarnaast is het volgens de blogster belangrijk om de afgeronde taken positief te belonen. Je kan een compliment geven, maar je kan het soms ook groter aanpakken door een spelletje te gaan spelen of samen naar het park of de speeltuin te gaan. “Speel daarna samen een spel als beloning, in plaats van een beloning in de vorm van geld of eten.”

Onderdeel van het leven

Volgens Belinda is belonen dus een goede manier om je kind aan te moedigen voor het uitvoeren van zijn klusjes. Máár de moeder waarschuwt wel dat het doen van taken als een normale gang van zaken gezien moet worden. Meehelpen in huis hoort gewoon bij het leven, vindt ze. “Mama krijgt ook niet iedere keer een beloning als ze de handdoek van de vloer raapt”.

https://www.jmouders.nl/huishoudelijke-klusjes-kinderen-leren-meehelpen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Blivewear

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.