Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden als je kind vaak last heeft van verstopping

Bij verstopping (ofwel: obstipatie) lukt het niet goed om te poepen. Dit komt vaak bij kinderen voor. Ontzettend sneu, want een kind kan hierdoor veel pijn ervaren: in zijn of haar buik of tijdens het toiletbezoek. Als je kind vaak last van heeft van een moeilijke stoelgang, zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

De meeste dingen zul je niet compleet kunnen vermijden (stel je voor: nooit meer snoepjes), maar je kunt in ieder geval proberen om ermee te minderen.

Deze voedingsmiddelen kunnen verstopping veroorzaken…

De kern van het verhaal: voedingsmiddelen met weinig vezels zijn grote boosdoeners als het gaat om obstipatie.

1. Fastfood

Je bent waarschijnlijk al bewust van het feit dat fastfood niet de meest verantwoorde keuze is, maar wist je dat een bezoekje aan de McDrive ook nog eens voor verstopping kan zorgen?

Je maakt je kind misschien dolgelukkig met patatjes en kipnuggets, maar zijn of haar darmen zijn er minder blij mee. Er zitten namelijk erg weinig vezels in fastfood. En vezels zijn júíst nodig voor een goede stoelgang…

2. Zuivelproducten

In melkproducten zit veel lactose (ofwel: melksuikers). Er zijn veel kinderen – en volwassenen – die dit moeilijk kunnen verteren. Als de lactose niet goed verteerd wordt, belandt het in de dikke darm en veroorzaakt het daar klachten, zoals verstopping.

Dat is niet alles, want veel zuivelproducten bevatten ook nog een hoog percentage caseïne. Dit is een eiwit dat erg langzaam wordt verteerd. Je vindt caseïne voornamelijk in kaas en kwark.

https://www.jmouders.nl/poeppoli-niet-expres-in-hun-broek-poepen/

3. Witbrood

De meeste kinderen eten liever witbrood dan volkorenbrood, terwijl de laatste optie véél beter is voor de gezondheid.

De broden worden allebei van fijngemalen tarwekorrels gemaakt, maar bij witbrood zijn alle zemelen en kiemen uit de korrels gezeefd. En laten dat nu nèt de delen zijn die zo rijk zijn aan stimulerende vezels…

4. Witte rijst en pasta

Witte rijst en pasta zijn bewerkte graanproducten, net zoals witbrood. In deze producten zul je ook geen enkele zemel of kiem kunnen vinden, want deze zijn er allemaal uitgezeefd.

Dus: zeg wederom maar ‘dag’ tegen de gezonde vezels die ervoor zorgen dat je kind zonder buikpijn naar het toilet kan.

5. Snoep en andere lekkernijen

Lekkernijen zoals snoep, chocola, gebak en koekjes zijn geraffineerde producten. Dit betekent dat de voedingsmiddelen fabrieksmatig worden bewerkt. Tijdens het bewerken van dit voedsel gaan een hoop belangrijk voedingsstoffen verloren, zoals vezels, mineralen en vitamines.

Dit is geen leuk nieuws voor de kleine zoetekauwen, maar te veel van deze geraffineerde producten kunnen verstopping veroorzaken…

https://www.jmouders.nl/buikpijn-kind/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.