Vera Guldemeester
Vera Guldemeester School 12 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit kun je doen als je kind veel spijbelt

Grote kans dat je zelf vroeger wel eens gespijbeld hebt. En ook je kinderen zullen af en toe zonder toestemming wegblijven van school. Als kinderen structureel gaan spijbelen wordt het een complexer verhaal. Je kind kan door veel te spijbelen in de problemen komen en dat is iets wat je wil voorkomen. Spijbelt jouw kind veel? De volgende dingen kun je dan proberen te doen.

Als je kind structureel spijbelt kan dit leiden tot boetes van de leerplichtambtenaar. Ook kan zelfs de kinderbijslag worden ingetrokken.

Oorzaken van veel spijbelen

Scholieren spijbelen af en toe als ze geen zin hebben in een bepaald vak of veel tussenuren hebben voordat het volgende vak begint. Sommige jongeren spijbelen elke dag een aantal uren, sommigen zelfs hele dagen. Er zijn verschillende oorzaken voor spijbelen bekend, een aantal noemen we hieronder:

  1. Faalangst
  2. Pesten
  3. Lesuitval
  4. Slecht georganiseerde school
  5. Last van prestatiedruk
  6. Slechte schoolresultaten
  7. Problemen thuis

Wat kun je als ouder doen als je kind spijbelt?

Als ouder kun je een aantal dingen doen als je kind spijbelt. Hieronder lichten we vier punten toe.

  1. Ga in gesprek met je kind
    Wanneer je praat met je kind dan kun je erachter komen hoe hij of zij zich op school voelt. Is je kind blij op school en met de leraren? Heeft hij of zij vrienden? Is het niveau te moeilijk of juist te makkelijk? Deze punten zouden te maken kunnen hebben met structureel spijbelen.
  2. Ga in gesprek met school
    Waarschijnlijk heeft de middelbare school je al op de hoogte gesteld van het spijbelgedrag van je zoon of dochter. Het is goed om in contact te blijven met de mentor van je kind. Zoek met hem of haar naar oplossingen, waardoor je kind wel weer naar school gaat. Als je kind gepest wordt of last heeft van faalangst/prestatiedruk dan is het goed om de mentor hiervan op de hoogte te stellen.
  3. Motiveren
    Probeer je kind te motiveren om naar school te gaan. Een positieve benadering werkt vaak het beste. Leg je kind uit, wanneer het faalangstig is of last heeft van prestatiedruk, dat het niet erg is om een keer een onvoldoende te halen. Het enige wat echt belangrijk is, is dat je kind goed in zijn of haar vel zit.
  4. Stel samen een doel
    Vindt je kind school saai, maar vindt het zijn/haar toekomst wel belangrijk? Stel dan samen een doel voor de toekomst op. Leg uit dat het belangrijk is om een diploma te halen. Daarmee komt je kind verder in het leven. Vraag aan je kind wat het later wil worden en zoek samen uit wat je kind daarvoor moet doen. Werk vervolgens samen naar dat doel toe.

Als je kind blijft spijbelen

Blijft je kind veel spijbelen? Dan zal de school het melden bij de leerplichtambtenaar. Deze persoon zal uitzoeken, waarom je kind structureel niet aanwezig is en wat eraan gedaan kan worden. Wanneer je kind blijft weigeren om naar school te gaan, terwijl het wel leerplichtig is, dan kan de leerplichtambtenaar zelfs boetes geven en de kinderbijslag inhouden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.