Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Met deze leuke herfstspelletjes voor binnen vervelen je kinderen zich niet

We moeten er nu toch echt aan geloven: de zomer is voorbij en de herfst is in volle gang. Dat betekent minder naar buiten en vaker binnen bij de verwarming zitten. Dat wil niet zeggen dat het saai is, kijk maar naar deze herfstspelletjes voor binnen.

Geen zorgen, jullie zullen je thuis niet vervelen.

De zomer voorbij

De zomerkleren zijn weer terug in de kast en de truien en vesten zijn tevoorschijn gehaald. Geen sandaaltjes en slippers meer, maar dikke sokken en pantoffels. Hoewel we het natuurlijk jammer vinden dat de zomer voorbij is, kunnen we stiekem ook wel genieten van het komende seizoen. Lichtjes, kaarsen, warme truien, gezelligheid en warme chocomel: klinkt niet heel erg verkeerd, toch?

Omdat je tijdens de herfst nu eenmaal meer binnen bent dan tijdens de zomer, moet je je daar weer een beetje op aanpassen. Zeker als het buiten regent, koud is of hard waait, moet je het binnen toch maar gezellig zien te maken en te houden. Wij geven daarvoor graag tips voor de leukste spelletjes die je binnen kunt spelen tijdens de herfst.

Herfstspelletjes voor binnen

Met deze herfstspelletjes voor binnen komen jullie de herfst al lachend door.

1. Herfst bingo

Bingo is altijd een leuk spelletje, maar je kunt het thema ook aanpassen. Maak bijvoorbeeld bingokaarten met herfstige afbeeldingen zoals eikels, kastanjes, paddenstoelen en pompoenen. De kinderen kunnen deze afbeeldingen afvinken wanneer ze die zien.

2. Pompoen schilderen

Ook al is Halloween straks weer voorbij, pompoenen schilderen is altijd een leuke activiteit. Koop kleine sierpompoenen en laat jouw kinderen deze beschilderen met herfstige ontwerpen. Misschien ben je nog verbaasd wat voor leuke creaties eruit komen.

3. Herfstschatkist maken

Om nog even in de herfstsfeer te blijven: laat de kinderen een herfstschatkist maken. Dat doen ze door een doos of container te versieren met herfstbladeren, kleurpotloden en stickers. Ze kunnen er dan hun gevonden herfstschatten in bewaren.

4. Sjoelen

Oké, dit heeft misschien niet per se met de herfst te maken, aan de andere kant zijn de herfst- en wintermaanden juist ideaal om weer eens gezellig als vanouds een potje te sjoelen.

Sjoelbak glad maken

Heb jij je sjoelbak al een hele tijd niet uit de kast gehaald? Dan vraag je je misschien af hoe je je sjoelbak weer glad kan maken? Dat doe je het beste door de bak schoon te maken met een wollen doek, bijvoorbeeld een oude wollen trui. Daarna kun je de bak weer gladmaken door een beetje aardappelzetmeel erdoor te strooien. Daarna veeg je de bak opnieuw weer even schoon.

5. Bordspel

Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets een bordspel met het gezin spelen. Pak Monopoly, Risk, Ganzenbord, Mens Erger Je Niet, 30 Seconds, Cluedo of Ticket to Ride uit de kast en ga tegen elkaar de strijd aan.

6. Herfstkoekjes bakken

Koekjes bakken is altijd een populaire activiteit als het regent. Hoe leuk is het om er dit keer een speciaal thema van te maken en samen herfstkoekjes te bakken? Maak bijvoorbeeld pompoenkoekjes, appelkaneelkoekjes, gemberkoekjes of koekjes in de vorm van kastanjes of eikels.

7. Raadspel

Dit spel test een klein beetje de herfstkennis van jouw kinderen, maar is vooral erg leuk. Laat de kinderen herfstvoorwerpen in een doos voelen zonder te kijken en raden wat ze vasthouden, bijvoorbeeld een dennenappel, een kastanje of een blad.

8. Picknicken

Oké, dit is misschien niet echt een spelletje, maar wel heel erg leuk en lekker en je moet toch een keer pauze nemen van al deze spelletjes. Maak een gezellige indoor picknick met herfstige lekkernijen zoals appelcider, pompoenbroodjes en kaneelkoekjes. Genieten maar!

9. Modeshow

Zin in een gekke, hilarische middag? Laat je kinderen zich dan verkleden met herfstkleding, zoals sjaals, hoeden en handschoenen en organiseer een herfstige modeshow waarin ze hun outfits kunnen showen. Wedden dat jullie straks liggen te gieren?

10. Herfstverhalen voorlezen

Na een lange dag vol met herfstspellen, kun je hem ook afsluiten in dit thema. Als je een open haard hebt, maak dan een gezellige leeshoek met kussens en dekens en lees herfstverhalen voor. Je kunt ook je eigen herfstverhalen verzinnen en vertellen.

8 romantische herfstdates die jullie als ouders dichter tot elkaar brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.