Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Evelien: ‘Mijn dochter heeft overgewicht en dat is mijn schuld’

Veel kinderen vinden ongezond eten lekkerder dan gezond eten. Als ouder is het dan ook goed om het eten van gezonde voeding te stimuleren. Evelien heeft spijt dat ze dit niet altijd heeft gedaan: “Mijn dochter heeft nu overgewicht omdat ik haar in de puberteit alles liet eten wat ze wilde. Ze worstelt nu met haar lichaam en dat doet me pijn.”
“Als puber was ik stevig en ik werd door mijn klasgenoten standaard ‘dikke trien’ genoemd. Het deed mij veel verdriet en ik merkte dat ik me voor mijn overgewicht en lichaam schaamde. Na de middelbare school ben ik met behulp van een diëtiste tien kilo afgevallen. Op dat moment beloofde ik mijzelf, dat mijn toekomstige kinderen nooit dik zouden worden. Ik wilde beslist niet dat zij ook gepest gingen worden om hun gewicht.

Dochter

Vijftien jaar geleden werden mijn man Rob en ik ouders van Angelina, een lief en vrolijk meisje. Als baby, dreumes, peuter en kleuter gaf ik haar altijd gezond eten. Ook ging ze al jong op sport. Wanneer ze geen sport had gingen we na schooltijd altijd naar het bos of naar het strand om te wandelen. Ik hield dit gezonde en sportieve leefpatroon vol tot ze tien jaar was. Toen kreeg ik een hernia en kon ik niet veel meer bewegen. Angelina bewoog vanaf die tijd ook een stuk minder. In plaats van een gezonde maaltijd aten we vaak een pizza of een magnetronmaaltijd en een bakje vers fruit als toetje werd vervangen door ijs.

Puber

Toen Angelina in de puberteit kwam, zag ik haar uitdijen, maar ik hield mezelf voor dat het door haar beginnende vrouwelijke vormen kwam. Ik probeerde meerdere keren het gezonde eetpatroon van vroeger weer op te pakken, maar dat lukte slecht. Iedere keer als Angelina om snoep, koek of ijs vroeg dan zei ik dat ze het mocht pakken. Het lukte me gewoon niet om nee tegen haar te zeggen. Voor ik het wist was mijn kind nog steviger dan dat ik vroeger was.

Vervelende opmerkingen

Ik heb Angelina vaak geprobeerd aan het sporten te krijgen. Ik heb haar ook verteld dat ik vroeger niet lekker in mijn vel zat, omdat ik vaak ongezond at en overgewicht had. Op dat moment zei ze tegen mij dat ze ook niet goed in haar vel zat. Ze bleek op school vaak vervelende opmerkingen van jongens te krijgen en durfde zich ook niet meer om te kleden bij de gymles. Wat ze vertelde deed mij veel verdriet.

Stiekem eten

Mijn man en ik zijn na dat gesprek weer gestart met gezond eten en ook proberen we iedere dag met Angelina te gaan wandelen of fietsen. Helaas zien we niet dat ze dunner wordt, sterker nog, ze komt alleen maar aan. Tijdens het schoonmaken van haar kamer vind ik vaak lege zakken chips, wikkels van repen chocola of snoeppapiertjes. Ze koopt ongezonde dingen en eet die stiekem op haar kamer op, terwijl ze ons laat denken dat ze gezonder wil eten. Ik vind het moeilijk om haar hierop aan te spreken, omdat het eigenlijk mijn schuld is dat mijn dochter overgewicht heeft.”

15 irritante opmerkingen van andere moeders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.