Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoeden 19 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Alleenstaande ouder? Zo zorg je goed voor jezelf!

Altijd aan moeten staan, reageren op behoeften van je kinderen, niet met iemand kunnen overleggen, constant brandjes blussen. Veel alleenstaande ouders zullen dit herkennen. Het is dan ook belangrijk om naast voor je kinderen, ook goed voor jezelf te zorgen. Want niemand – en zeker je kinderen niet- hebben er iets aan als jij omvalt. Maar hoe zorg je voor jezelf als alleenstaande ouder?

Alleenstaande ouder? Zorg goed voor jezelf!

Volgens onderzoekers van een consortium van 45 landen dat onderzoek doet naar burnout onder ouders, lopen alleenstaande ouders extra veel risico. Ze zijn bang om tekort te schieten, maar door hun overbelasting is dat juist een valkuil: dat ze hun kinderen en zichzelf, niet meer kunnen bieden wat nodig is. Daarom hier wat tips van een ervaringsdeskundige.

Neem jezelf serieus

Veel alleenstaande ouders cijferen zichzelf weg tot ver achter de komma. Heel begrijpelijk, maar niet verstandig. Zelfzorg is belangrijk. Vraag jezelf eens af: wat heb ik nodig om te ontspannen? Waar geniet ik van en word ik blij van? En plan daar tijd voor in. Of het nu wandelen in de natuur is (zelf loop ik elke dag een uurtje), met een vriend of vriendin kletsen, een film kijken of kickboksen. Zorg dat je af en toe iets doet waar niemand anders lol van hoeft te hebben dan jijzelf.

Schakel hulptroepen in

Vrienden en vriendinnen zonder kinderen vinden het soms heel leuk om even bij te springen en je kinderen op sleeptouw te nemen. En leve opa’s en oma’s die een dagje willen oppassen. Als je als alleenstaande ouder een minder rijk netwerk hebt, kun je ook gebruik maken van vrijwilligers.

Neem eens een kijkje op de site bonusgezin, waar bonusopa’s en -oma’s te vinden zijn of de site buurtgezinnen, met gezinnen die andere gezinnen willen steunen. Voor hulp met kinderen met een diagnose of moeilijk gedrag  is er de organisatie Handje Helpen. Ken je het gezegde: ‘It takes a village to raise a child’? Ik bedoel maar. Niet alles kan van jou komen, maar niet alles hoeft ook van jou te komen. O ja, nog een handige site voor als je eens geen puf hebt om te koken: thuisgekookt.nl.

Vertrouw op de kracht van je kinderen

Veel alleenstaande ouders zijn overbezorgd en gaan compenseren. Dat is extra lastig als je geen partner hebt die je zorgen kan relativeren of met een ander perspectief komt. Betrap je jezelf op overmatig zorgen maken of schuldgevoelens omdat je je kinderen graag iets anders had gegund of omdat ze even niet zo lekker gaan op school? Vertrouw op hun eigen kracht. In het leven heeft iedereen zijn eigen weg en ook je kinderen. Je kunt ze niet voor alles behoeden, maar wel steunen en liefde geven.

6 belangrijke levenslessen die kinderen van gescheiden ouders leren

Geniet van de fijne momenten

Met zijn drieën op vakantie in Zweden, samen de tent opzetten en lachen toen we bijna de veerboot misten. Mijn dochters en ik kunnen er nog met veel plezier op terugkijken. Als de schoolse routine er niet is en we op vakantie zijn, is het bijna altijd fijn, gezellig en zijn we een team.

De een bekijkt de route, de ander checkt of we alles bij ons hebben bij het weggaan en met zijn drieën zochten we naar elanden. Deze herinneringen (fotoboek!) zijn hard nodig om aan te denken als het weer wat stressvol en moeilijk is op andere momenten. Plan deze momenten waarvan je weet dat ze jullie allemaal goed doen en vooral: geniet ervan.

Lach en huil

Herken je dat? Dat je verdriet of andere moeilijke gevoelens de hele dag een beetje inhoudt omdat je kinderen er zijn? Alleenstaande ouders: zorg voor een uitlaatklep. Af en toe de slappe lach hebben of juist even kunnen huilen is heel belangrijk. Dus bel een goede vriendin of vriend als je verdrietig bent of kijk een film waarvan je weet dat de tranen gaan stromen. En lach je rot als je plezier hebt.

https://www.jmouders.nl/de-kosten-voor-je-kind-verdelen-als-je-gescheiden-bent-zo-tackel-je-een-aantal-uitdagingen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reacties 0