Redactie
Redactie Ouders 21 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

6 belangrijke levenslessen die kinderen van gescheiden ouders leren

Een scheiding vergt veel van alle betrokkenen. Het is emotioneel zwaar voor jou en je ex-partner, maar zeker ook voor jullie kind(eren). Er zijn genoeg aspecten aan een scheiding die negatieve gevoelens en gevolgen meebrengen voor een kind. Maar ze leren er ook belangrijke levenslessen door.

De Amerikaanse moeder Laura Lifshitz,  beschrijft vanuit haar eigen ervaringen de andere kant van het verhaal. Namelijk , naast alle vervelende ervaringen, ook welke lessen kinderen kunnen leren van een scheiding. Dit is echter geen pedagogisch advies, maar geschreven vanuit persoonlijk oogpunt.

De levenslessen die kinderen leren door een scheiding

De volgende punten zijn handvatten voor ouders wiens situatie niet anders kan dan uitlopen op een scheiding. Bijvoorbeeld door heftige ervaringen, als fysiek of emotioneel geweld. Het gevoel moet er dan niet zijn dat het altijd beter is om toch bij elkaar te blijven.

1. Flexibiliteit

Kinderen leren om flexibel te zijn of ze leren in ieder geval hoe belangrijk dit is. Kinderen hebben per slot van rekening vaak maar weinig inspraak in waar ze gaan wonen, hoeveel tijd ze met welke ouder doorbrengen en wie hun stiefouders worden. Kinderen van gescheiden ouders leren vaker om het leven te nemen zoals het komt. Het leven is nu eenmaal niet te voorspellen en van A tot Z te plannen. Doordat een kind van gescheiden ouders dit al meekrijgt, zal hij of zij hier als volwassene ook baat bij hebben.

2. Samenwerken

Helaas komt het niet altijd voor dat een scheiding of het co-ouderschap op een goede manier verloopt.  Maar voor de kinderen die gelukkig wel een relatief ‘rustige’ scheiding meemaken, zijn er voordelen. Ze zien meteen wat een goede samenwerking inhoudt. En hoe je beleefd moet blijven, zelfs als je het niet met elkaar eens bent.

3. Dat andere mensen ons soms kunnen teleurstellen

Laten  we eerlijk zijn: er zijn ook genoeg situaties waarin een ouder niet de fijnste persoon op aarde is. Zo’n situatie gaat dan natuurlijk niet over rozen. Natuurlijk bespaar jij je kind dit liever. Maar tegelijkertijd leert je kind er wel van dat ook mensen die je hoort te vertrouwen, je kunnen teleurstellen. Dat we dankbaar moeten zijn voor de mensen die er wél voor ons zijn. En dat niet altijd iedereen vertrouwd kan worden.

Het zijn verdrietige lessen waarvan je liever wilt dat ze een kind bespaard blijven. Maar het is wel een handige om als persoon te hebben bij de persoonlijke ontwikkeling. We worden allemaal ooit een keer teleurgesteld door iemand van wie we houden. Het wordt echter wel een probleem als een kind opgroeit met de gedachte dat alle romantische relaties uitlopen op mislukking. Of als ze bindingsangst hebben en moeite hebben met het vertrouwen van volwassenen en andere autoriteiten. Als je merkt dat je kind deze gevoelens ondervindt, kun je professionele hulp inschakelen.

4. Hoe je het geluk moet vinden

Als een getrouwd koppel elkaar niet gelukkig maakt en wil scheiden omdat het niet meer werkt, leren kinderen daarvan. De ouders gaan op een goede manier uit elkaar omdat ze elkaar een gelukkig leven gunnen. Hiervan kunnen kinderen leren dat geluk niet vanzelf gaat. Je moet ervoor werken en er bewust voor kiezen. En als het niet goed gaat, kun je een manier vinden om het weer goed te maken voor jezelf.

5. Opoffering en hard werken

De financiële gevolgen kunnen ook zwaar wegen in een scheiding. De gezinssamenstelling en gezinssituatie maakt een drastische verandering door. Misschien gaan ze met een ouder in een kleiner huis in een andere buurt wonen. Of werken jullie als ouders langer en vaker door om het financieel te redden. Wie weet is er ook minder ruimte om op vakantie te gaan of er vaak op uit te gaan. Dit is vervelend. Maar je kinderen leren er ook de waarde van geld door en dat het leven geld kost. Ze zien meteen dat er gewerkt moet worden om iets te verdienen. Het allerbelangrijkste: ze zien wat er écht toe doet in het leven. Namelijk niet alle cadeautjes en uitjes naar het pretpark. Maar het hebben van een dak boven je hoofd en mensen om je heen die je liefhebt.

6. Dat er niet altijd een happy ending is

Helaas krijgt een kind van gescheiden ouders meteen een reality check. Het gaat namelijk niet altijd zoals in de sprookjesboeken. Tegelijkertijd leren ze ervan dat het niet meteen het einde van de wereld hoeft te betekenen. Ze leren dat een einde ook kan betekenen dat er een nieuw begin aankomt. En dat het – ook al voelt het heel verdrietig – ook zorgt voor persoonlijke groei en een weg naar jouw geluk.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.