Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Yara (39): ‘Mijn huwelijk mislukte omdat ik onveilig gehecht ben’

Yara is als kind opgegroeid zonder vader en is onveilig gehecht. Dit nam zij mee in haar huwelijk en uiteindelijk heeft het haar huwelijk verpest. “Mijn moeder vertelde mij altijd dat we mijn vader niet nodig hadden.”

“Meteen toen ik Sam die avond ik de kroeg leerde kennen, hadden we een klik. We begrepen elkaar en vulden elkaars zinnen aan, terwijl we elkaar nog niet eens kenden. Het was een match made in heaven.

Samenwonen

Dat we een relatie kregen, was dan ook bijna vanzelfsprekend. Na een relatie van negen maanden gingen we al samenwonen. We waren toch altijd al samen dus waarom niet?

Toen ik met Sam samenwoonde, deden we allerlei leuke dingen. We gingen vaak uit eten en maakten mooie verre reizen samen. Wel had ik altijd moeite met hem ‘toelaten’ in mijn leven.

Geen vader nodig

Zelf ben ik opgegroeid zonder vader, want mijn ouders waren gescheiden toen ik vier jaar was. Mijn vader heb ik daarna amper gezien. Af en toe kwam hij langs, maar we hadden geen vaste omgangsregeling, omdat hij zijn afspraken niet na kwam.

Ik groeide dus alleen bij mijn moeder op en dat vond ik altijd prima, want ze vertelde mij altijd dat we mijn vader niet nodig hadden. Ik nam dit mee in mijn relatie met Sam.

Zelfstandige vrouw

Toen we samenwoonden, gaf ik hem altijd het gevoel dat ik hem niet nodig had. Ik heb altijd mijn eigen boontjes gedopt en vond dat hij moest weten dat ik dat elk moment weer kon gaan doen als de relatie over was. Hij vond dat niet erg, want hij was blij dat ik een zelfstandige vrouw was.

Na een aantal jaren kregen we kinderen. Op dat moment werd het gevoel dat ik hem niet nodig had alleen maar sterker. Ik wilde alles zelf bepalen en zelf doen.

Niet nodig

Sam had bijna niets te zeggen over de kinderen en alles omtrent de opvoeding. Als hij zich ermee bemoeide, vertelde ik hem ook dat wij hem niet nodig hadden en dat we ons wel zouden redden.

Natuurlijk liet Sam niet over zich heen lopen, hij wilde ook zijn eigen kinderen opvoeden. Ik kon hem nog steeds niet volledig toelaten in mijn leven, terwijl ik dat oprecht probeerde.

Ouderschapsplan

Ik maakte keuzes en beslissingen zonder dat met hem te overleggen en als hij tegenspraak had, dan vertelde ik hem dat we beter uit elkaar konden gaan. We konden namelijk prima zonder hem.

Op een dag was Sam het zat en is hij vertrokken. Hij heeft een mediator ingeschakeld en wilde een ouderschapsplan waarin stond dat we de kinderen allebei evenveel zouden zien.

Onveilig gehecht

Nu dragen we allebei vijftig procent zorg over de kinderen. Hij in zijn eigen huis en ik in mijn huis. Ik heb enorm veel spijt dat ik niet inzag wat ik ons gezin aan deed. Ik had aan mezelf moeten werken, want nu is mijn huwelijk verpest.

Ik zie mijn kinderen nu maar de helft van de tijd en ze groeien op met gescheiden ouders. Als ik toen had geweten dat mijn gedrag kwam omdat ik zelf onveilig gehecht was, dan had ik daar misschien wat aan gedaan. Ons huwelijk had dan nog een kans gehad.”

Scheidingsexpert Roos Boer: ‘Baby’s die hun vader niet dagelijks zien, hechten niet goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.