Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Claire (44): ‘Mijn zoon woont in het tuinhuis’ 

Claire (44) heeft met een rijk sociaal leven en drie puberende tieners een druk huis. Haar zoon trok zich daardoor vaak terug en spendeerde soms het hele weekend op zijn kamer. Om hem wat rust te gunnen, besloten Claire en haar man om een rustig plekje voor Floris (15) te creëren.

“Met drie puberende tieners, is het altijd een drukke boel in huis. Mijn partner en ik wonen samen met onze dochters en zoon net buiten Eindhoven. Mijn dochters van twaalf en veertien kunnen behoorlijk druk zijn en hebben graag vriendinnen over de vloer. Mijn oudste dochter heeft daarbij een goede vriendin die drie nachten per week bij ons logeert. Deze vriendin heeft het thuis namelijk niet gemakkelijk. In overleg met haar moeder hebben we een regeling getroffen dat ze in het weekend bij ons mag slapen.

We zijn niet vies van een feestje

Zelf zijn mijn partner en ik ook niet vies van een feestje en we hebben een rijk sociaal leven. We organiseren altijd leuke feestjes of wijnproeverijen met vrienden. Mijn schoonzus woont overigens bij ons in de straat en haar kinderen zijn kind aan huis bij ons. In vergelijking met de rest van het gezin is onze zoon van vijftien heel rustig. Hij heeft een paar vaste vrienden, maar trekt zich graag terug.

Ik snap heel goed dat de drukte bij ons thuis soms overweldigend kan zijn. Toch probeerde ik ervoor te waken dat mijn zoon niet ondergesneeuwd werd door de rest van het gezin. Hij kon zich namelijk erg terug trekken. In het weekend zag ik hem soms helemaal niet. Hij kon de hele dag op zijn kamer gamen en nam zelfs zijn bord met avondeten mee naar zijn bureau op zijn slaapkamer.

Mijn dochters en zoon zijn alle drie schatten van kinderen, maar mijn dochters zijn over het algemeen meer aanwezig. Samen staan zij sterk en zij vormen tijdens een ruzie of onenigheid dan ook een hecht team. Verbaal kunnen zij mijn zoon dan ook de mond snoeren. Mijn zoon is namelijk van nature bescheiden en rustig. Toch heeft hij ook een sociale en extraverte kant, maar deze komt door de drukte in huis vrijwel nooit tot uiting.

Een eigen studio voor mijn zoon

Afgelopen zomer hebben wij daar verandering in gebracht. Mijn man wilde de tuin renoveren en wilde daarbij het tuinhuisje verven. Tijdens het verven kregen we echter een ander idee. ‘Waarom knappen we de boel niet op en creëren we een studio voor Floris?’ Zo gezegd, zo gedaan. De hele zomer heeft mijn man aan het tuinhuis geklust. We hebben er dubbel glas in laten zetten, en hebben er zelfs een klein keukentje en een badkamer in gemaakt. Het behang, de gordijnen en de meubels heeft mijn zoon zelf uitgekozen en hij is er half augustus in getrokken.

Sinds onze zoon naar het tuinhuis is verhuisd, zien we een wereld van verschil in zijn energie. Hij heeft nu de kans om zich terug te trekken, écht helemaal af te sluiten. In de uren dat hij in zijn studio is, kan hij helemaal opladen. Daardoor is hij juist heel open en sociaal wanneer hij bij ons komt. Voorheen at hij het liefst op zijn kamer, terwijl hij nu regelmatig aanschuift aan de eettafel.

Daarbij merken we een groot verschil in zijn zelfstandigheid. Voorheen liet hij bijvoorbeeld het wasgoed overal slingeren en moest ik zijn vuile sokken altijd onder zijn dekbed vandaan vissen. Tegenwoordig brengt hij netjes zijn gesorteerde was naar het washok. Ook zie ik hem vaak met de stofzuiger door de tuin slepen, om zijn studio schoon te maken en zijn bed is altijd netjes opgemaakt.

Het enige nadeel is dat mijn dochters nu jaloers beginnen te worden en ook om een tuinhuis vragen. Nog even, en mijn man en ik wonen met z’n tweeën in een vrijstaand huis, met drie tuinhuisjes in de tuin.”

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.