Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

Speelt je kind veel alleen en vindt hij het moeilijk om vriendschappen aan te gaan? Orthopedagoge bij Stichting de Ster Claar ten Thije geeft tips hoe jij je kind kan helpen om vrienden te maken.

Iedere ouder wil dat zijn of haar kind gelukkig is en meestal horen daar fijne sociale contacten bij. Maar wat nou als je kind het lastig vindt om vrienden te maken en daardoor veel alleen is?

Je kind helpen om vrienden te maken

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een goed moment om extra stil te staan bij dit onderwerp. Dat is namelijk hét moment om nieuwe vriendschappen aan te gaan.

1. Geef voorbeelden uit je eigen leven

Ga met je kind zitten en geef voorbeelden van periodes in je eigen leven waarin je meer vrienden had willen hebben. Vertel hoe je dat toen hebt aangepakt. Zo weet je kind dat het echt niet de enige is.

2. Probeer inzicht te krijgen

Probeer goed inzicht te krijgen in de situatie door vragen te stellen als: Wie zijn je vrienden? Waarom zou je meer vrienden willen? Hoe zouden we dit kunnen aanpakken? Op die manier krijg je een beter beeld van de situatie en kan je beter helpen.

3. Bespreek het

Bespreek samen met je kind wat een vriendschap inhoudt. Bedenk samen wat voor soort vriendjes goed bij je kind passen. Bedenk een plan hoe je nieuwe vrienden kan maken en wat het zou kunnen zeggen. Dit kan je bijvoorbeeld goed oefenen in rollenspellen.

4. Creëer oefensituaties

Ga bijvoorbeeld naar een park, speeltuin of zwembad en bekijk vanaf een afstandje hoe je kind met nieuwe kinderen contact maakt. Bespreek daarna of het iemand is waarmee je kind vaker mee zou willen spelen of niet. Want een nieuw contact kan enorm tegenvallen. Maak vervolgens een plan hoe je kind dit kan aanpakken.

Een andere leuke oefening is om samen met je kind een film of serie te kijken die aansluit bij zijn leeftijd. Series als Spangas, Brugklas, maar ook films zoals Afblijven en Spijt laten interessante en duidelijke interactiepatronen zien. Kijk naar de interactiepatronen en bespreek opvallende situaties, bijvoorbeeld als een kind zichtbaar iets onhandigs zegt of doet. Laat je kind aan jou vertellen wat het ziet en hoe hij het anders zou kunnen doen.

5. Niet lukken = niet erg

Als iets niet niet direct lukt, is dat helemaal niet erg! Bedenk dan samen een nieuw plan. Doe dit net zo lang totdat je kind een aanpak heeft gevonden die wel bij hem of haar werkt.

6. Talent of interesse

Onderzoek samen met je kind waar zijn of haar talent of interesse ligt. Bekijk samen welke teamsport, knutselclub, musicalclub of scouting aansluit bij wat je kind leuk vinden. Zo is je kind omringd met kinderen die dezelfde passie delen, waardoor vriendschappen makkelijker ontstaan.

7. Richt een club op

Richt zelf een club op met een echt clubhuis in jullie achtertuin. We weten allemaal dat een club verbindt en dat daar iets magisch omheen hangt. Kortom, een mooie gelegenheid om nieuwe vrienden te maken.

8. Maak een boekje

Maak samen met je kind een ‘Trots’ boekje. Schijf hierin iedere dag samen met je kind in op waar het die dag het meeste trots op was. Zo werk je samen aan een positief zelfbeeld.

9. Zomerkamp

Laat je kind mee gaan op een speciaal zomerkamp om te oefenen met sociale situaties. Zoals de kampen van Stichting de Ster bijvoorbeeld. Dit kamp is naast een gezellige week ook een kamp waarin de kinderen heel veel leren over hoe om te gaan met bepaalde sociale situaties die zich kunnen voordoen.

10. Praat met de leerkracht

Bespreek met de leerkracht en vraag wat hij/zij kan doen. Praat samen over de verantwoordelijkheden van de school en ga op zoek naar een oplossing voor het probleem. Doe dit in overleg met je kind, zodat het weet wat er afgesproken is en zich veilig blijft voelen.

Vriendjes maken: zo ontstaan vriendschappen op elke leeftijd

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.