Redactie
Redactie Opvoeden 4 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Be prepared: dit staat je te wachten als je kind een puber wordt

Zo tegen het einde van de basisschool en aan het begin van de middelbare school kan je merken dat je kind aan het veranderen is. Waar hij (zij) altijd zo aanhankelijk was bij jou, je overlaadde met kusjes en knuffels en jij op nummer één stond, is dat nu niet altijd meer zo. Dus bereid je voor op deze dingen als je kind een puber wordt.

Als je kind puber wordt

Vrienden worden steeds belangrijker en ook meningen van anderen, behalve die van jou. En ook aan de buitenkant zie je veranderingen: je kind begint een eigen smaak en stijl te ontwikkelen. Niet altijd eentje waar jij heel blij van wordt…

Je kind begint afstand te nemen

Je eens zo afhankelijke mini is opeens groot en wil jou geen kus meer geven in het openbaar. Ook deelt hij niet alles meer met je, weet je soms niet waar hij is, komt hij te laat thuis zonder iets te laten weten en is alles aan jou stom. Welkom in de puberteit. Het is heel normaal dat je kind zich aan het afzetten is, hij ontwikkelt zo zelfstandigheid en leert om ook zonder zijn ouders beslissingen te kunnen maken. Waarschijnlijk met vallen en opstaan, maar dat is alleen maar leerzaam.

Wisselende humeuren

Het ene moment is je kind poeslief en heeft hij de grootste lol, het andere moment is hij heel erg boos of verdrietig en weet hij niet wat ‘ie met zichzelf aan moet. En jij weet het ook niet meer… Bedenk bij jezelf dat de hormonen door zijn of haar lichaam gieren en zoals je zelf waarschijnlijk wel weet, brengt dat stemmingswisselingen met zich mee. Daarbij verandert er lichamelijk ook een hele hoop. Wees er voor je kind, laat hem weten dat je er bent wanneer nodig en luister naar hem als hij naar je toe komt.

Een ander uiterlijk

Het lichaam van je kind verandert van kind naar volwassene en dat brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Vaak niet bevorderlijk voor het humeur van je mini-volwassene. En ook zal je kind een eigen smaak en stijl gaan ontwikkelen, om erbij te horen of om zich af te zetten. Je hoeft hier niets over te zeggen, je eigen mening kan je beter voor je houden, waarschijnlijk weet je kind toch wel hoe jij erover denkt. Choose your battles, in dit geval, behalve als je kind over je grenzen heen gaat met een extreem kort rokje of tatoeages tegen jullie afspraak in.

Wanneer moet je ingrijpen?

Als je merkt dat je kind te veel of te snel verandert, is het tijd om hulp in te schakelen. Elke puber wisselt wel eens van stijl, rookt een sigaret of komt te laat thuis. Maar als je ziet dat je kind drastisch verandert van uiterlijk (extreem laag gewicht) of persoonlijkheid (van lief karakter naar kind dat je niet meer herkent) en hij of zij gaat met verkeerde ‘vrienden’ om, houdt zich aan geen enkele regel meer en rookt of gebruikt drugs en jullie komen er samen niet meer uit, vraag dan een professional om hulp.

Lees ook:

5 manieren om de sterke band met je puber te onderhouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

KidsHealth

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.