Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 5 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerste Hulp Bij Huilende Kinderen: tips als je kind altijd om álles huilt

Iedere ouder kan EHBHK tips gebruiken: Eerste Hulp Bij Huilende Kinderen. De een wat meer dan de ander. Je hebt het helaas niet altijd in de hand en dat kan ook betekenen dat je een kind hebt dat áltijd om álles loopt te jammeren. Geloof ons, dat is vermoeiend. Moet jouw kind ook altijd huilen om alles? Dan kun jij deze tips wel gebruiken.

Kinderen die altijd huilen en om álles

Je kent ze wel en je bent maar wát blij als je er zelf geen hebt: een kind dat huilt om alles. Ze drijven hun ouders soms tot waanzin en het geduld kan op den duur zelfs opraken bij zijn/haar ouders. Een heel lastige situatie waar je adequaat zal moeten handelen.

Je kan ‘m niet vaak genoeg horen: communicatie is key. Dat is ook echt zo. Zit jouw zoon of dochter in een fase waarbij hij/zij werkelijk om alles moet huilen? Dan is het belangrijk dat je zo goed mogelijk weet te connecten met je kind.

1. Erkenning en troost gaan samen

Het is belangrijk om te erkennen dat je kind verdrietig is. Dit kun je letterlijk benoemen door te zeggen dat je begrijpt dat het kind van slag is en moet huilen. Zorg ervoor dat je een rustige en veilige situatie voor ze creëert. Dat kan bijvoorbeeld door ze te knuffelen en dicht tegen je borst aan te houden.

Een kind dat zich veilig voelt bij zijn/haar ouders zal sneller en makkelijker kunnen kalmeren. Het vraagt soms het nodige geduld van jou en je partner, maar op de lange termijn zal dit je kind helpen.

2. Probeer de oorzaak te achterhalen

Als jouw kind snel en veel huilt, is het belangrijk om dit patroon leren te herkennen. Zijn er bepaalde situaties die het kind triggeren? Een drukke omgeving bijvoorbeeld of ruzie tussen jou en je partner (dus ja ook de nodige zelfreflectie komt hierbij kijken).

Ook kan vermoeidheid bij veel kinderen zorgen voor een slecht humeur waardoor ze relatief snel en om relatief weinig huilen. Als je de oorzaak weet te achterhalen, is het makkelijker om te werken aan het probleem.

LEES OOK: Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.