Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Angst voor de dokter

antwoord

De angst voor doktersbezoeken is in dit geval voortgekomen uit nare ervaringen. Verwoord voor je kind wat er speelt en waarom hij zo overstuur is. Toon er begrip voor maar maak het niet te zwaar. Zeg altijd eerlijk waar jullie naar toe gaan. Anders geeft het juist angst. Ook al is je kind bang en maakt hij een scene, zet het bezoek hoe dan ook door. Doe je dat niet dan geef je je kind mee dat zijn angst terecht is en dat zijn gedrag helpt om het nare bezoek te voorkomen. Dan zal het een volgende keer weer voorkomen en zal de angst alleen maar toenemen.

Tips om angst te verminderen:

  • Blijf zelf rustig en vertrouw erop dat hij het kan. 
  • Spreek met de dokter af dat je een (paar) keer langskomt als er niets aan de hand is. Laat hem in de dokterskamer met wat attributen spelen om zo te proberen iets te doorbreken en te wennen.
  • Geef duidelijk en op maat informatie aan je kind. Waar gaan jullie heen en waarom, wat gaat er gebeuren? Wie gaat er mee? Wanneer gaan jullie, hoe en hoelang. Informatie zorgt voor minder stress omdat het de situatie voorspelbaar maakt en een beetje gevoel van controle geeft. 
  • Bereid je kind ook voor op wat hij kan voelen, ruiken en horen tijdens de ingreep of het bezoek. Als je daarop voorbereid bent schrik je er minder van. Wees eerlijk over pijn, maar maak het niet te groot. 
  • Bedenk met je kind hoe hij het onderzoek of de ingreep kan ondergaan. Wat helpt om rustig te blijven en minder pijn te voelen. Hoe zit hij het beste? Wat wil je kind dat jij doet? Geef hem controle en laat hem meedenken. Bedenk dingen als ergens anders aan denken, in jouw hand knijpen, tegen hem aan praten of een liedje zingen in je hoofd.  
  • Zoek een evenwicht tussen genoeg informatie geven om het kind voor te bereiden, maar niet te veel informatie zodat het verwarrend is en de angst juist toeneemt
  • Beloon je kind na de ingreep. Ook al is hij wel in paniek geraakt. Doe dit niet met grote cadeaus, dat kan de indruk wekken dat het inderdaad heel erg is wat hij heeft moeten doen. Een ijsje na afloop, of het eten kiezen en verwoorden hoe dapper je hem vond is genoeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.